Jean-Marie Dedecker wil burgemeester van Middelkerke worden

Jean-Marie Dedecker is kandidaat-burgemeester in zijn gemeente Middelkerke. Dat heeft hij aangekondigd op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij, dat tegelijk ook een jubileumfeest was want LDD bestaat dit jaar tien jaar. Dedecker deed in 2012 al eens een gooi naar het burgemeesterschap, maar toen greep hij naast de sjerp.
Jonas Roosens

Dedecker haalde tijdens zijn speech uit naar wat hij de betutteling noemt. Ook de migratiepolitiek is verkeerd: "Ons sociaal model kunnen we alleen beschermen met onze grenzen dicht".

Hij had nochtans wel woorden van lof voor Theo Francken (N-VA). "Een van de beste ministers (sic) van Migratie die we ooit hebben gehad", klonk het.

Kandidaat-burgemeester

Dedecker deed tijdens de receptie ook zijn plannen uit de doeken voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Hij wordt opnieuw lijsttrekker en dus ook kandidaat-burgemeester. In 2012 stelde Dedecker zich ook al kandidaat, zonder succes.

Middelkerke wordt momenteel geleid door een coalitie van CD&V en Open VLD. Dedecker wil daar volgend jaar verandering in brengen.

"Absoluut, ik steek dat niet onder stoelen of banken, ik ben hier geboren en getogen. Eigenlijk had ik in 2012 300 stemmen meer, meer dan de huidige burgemeester. Maar je kent dat: er is coalitievorming, de verliezers doen samen en dan staan de winnaars aan de kant", aldus Dedecker.

"Enkel een gat op rechts"

De LDD-voorzitter kondigde aan dat er volgend jaar al zeker lijsten komen in Antwerpen, Gent, Brugge, Brasschaat, Kortrijk en Oostende. Het is nog niet duidelijk wat de partij in 2019 zal doen, bij de volgende Vlaamse en federale verkiezingen.

Aan Belga zei Dedecker dat hij geen zin heeft om "een verloren strijd" te voeren tegen de N-VA. Maar: "Het enige gat, is een gat op rechts. Er is geen alternatief voor de N-VA. De Open VLD ligt op apengapen en niet iedereen wil terug naar Vlaams Belang. Veel mensen zijn ontgoocheld in de kracht van verandering".

Tijdens zijn toespraak zei Dedecker dat, mocht hij kunnen, hij de voorbije tien jaar meteen zou overdoen. "Maar daarmee zeg ik niet dat ik het ook zál doen."