Jonge extreemrechtse "Identitairen" winnen aan populariteit in Europa

De Identitaire Beweging noemt zichzelf "de generatie van het totale faillissement van de multiculturele samenleving" en wint aan populariteit in Europa. Vooral in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is de radicale jongerenbeweging aan een opmars bezig. Terzake ging op bezoek bij de Noord-Franse afdeling.

"Een beweging die niet alleen stemt op het extreemrechtse Front National, maar bouwt aan een omgeving waar de jonge militanten een gemeenschappelijk leven kunnen leiden", zo omschrijft de Franse politicoloog Jean-Yves Camus het Franse Génération Identitaire. Een leefwereld die bestaat uit clublokalen, een boksclub en zomerkampen.

Afgelopen zomer waren er volgens Génération Identitaire zo’n 2.000 jongeren aanwezig op zo’n kamp in Zuid-Frankrijk, waaronder ook Duitse en Oostenrijkse jongeren. Het toont aan dat ook in andere landen de beweging aan populariteit wint.

Dat bevestigt ook Camus: "De beweging probeert ook in het buitenland te groeien, vooral in Duitsland en Oostenrijk is dat zichtbaar. Daar zijn vragen over identiteit, migratie en de vluchtelingencrisis een belangrijk thema."

Naast de Duitse en Oostenrijkse afdeling zijn er op Facebook ook pagina’s terug te vinden van afdelingen in Tsjechië, Hongarije en Slovenië. De extreemrechtse beweging steekt de Europese ambities ook niet weg en spreekt in haar manifest over het "samenbrengen van jongens en meisjes uit alle hoeken van Europa".

De gemeenschappelijke drijfveer van de verschillende afdelingen is volgens de Franse politicoloog Camus duidelijk: "Het is een generatie jonge mensen die zich als burger in de steek gelaten voelt, ze komen vaak uit minder makkelijke wijken waar ze in contact kwamen met migranten. Met de identitaire beweging hebben ze een ideologie gevonden voor hun woede, het is een verklaring voor de beschavingsshock die ze hebben ervaren."

"Greenpeace onder de radicalen"

Hoewel de beweging een duidelijke politieke visie heeft, is het geen klassieke politieke partij. Al zijn er in Frankrijk en Duitsland wel banden met FN en AfD. Toch proberen de identitairen vooral op het debat te wegen met mediatieke acties en betogingen. Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter beschreef de Identitaire Beweging ooit als "het Greenpeace onder de radicalen".

In Frankrijk haalde Génération Identitaire een eerste keer het nieuws met een bestorming van het dak van een moskee. De Duitse afdeling, Identitäre Bewegung, deed afgelopen jaar iets gelijkaardigs en bestormde de Brandenburger Tor in Berlijn om te protesteren tegen het asiel- en migratiebeleid van de regering-Merkel.

De acties van de identitairen zijn bovendien niet altijd even legaal. Zo werden voor de bezetting van de moskee in Poitiers enkele leden vervolgd. Toch benadrukt Camus dat de beweging tot op vandaag nog niet bekend is voor racistisch geweld. Een betoging afgelopen week in Parijs verliep volgens de Franse politicoloog rustig, "er waren families met kinderen, en ook pers en buitenstaanders waren welkom".

In België heeft de beweging voorlopig nog geen acties kunnen organiseren. Eind maart, na de aanslagen in Brussel, wou de Franse afdeling wel betogen in Molenbeek. Maar dat werd toen verboden door de Brusselse politiediensten, uit schrik voor rellen.