Koninklijke Munt eert Toots Thielemans

De Koninklijke Munt heeft een zilveren muntstuk van 20 euro geslagen ter ere van de jazzmuzikant Toots Thielemans. Thielemans stierf vorig jaar op 94-jarige leeftijd. De eerste muntslag werd bijgewoond door de weduwe en verschillende familieleden van Toots Thielemans.

De Koninklijke Munt heeft in Brussel een nieuwe zilveren munt van 20 euro met de afbeelding van Toots Thielemans voorgesteld. De voorzijde toont het portret van een lachende Thielemans, samen met zijn naam en zijn geboorte- en sterfdatum.

Op de achterkant van de zilveren munt staat onder meer de muntwaarde vermeld. De Koninklijke Munt van België wil met de muntslag een eerbetoon brengen "aan een van de beroemdste jazzmuzikanten uit de Belgische geschiedenis".

"Ik vond het een heel goed idee om dit te doen. Zo lang er over hem gesproken wordt, ben ik blij. Want dat houdt hem in leven", zegt zijn weduwe Huguette Thielemans (foto van links naar rechts: prinses Lea, Huguette Thielemans en Marie Françoise Thielemans, de zus van Toots).

"Ik weet dat Toots hier erg gelukkig mee zou zijn geweest. Ook al zou hij hebben gezegd dat hij dit niet verdient", vult Véronique Heene, een nicht van Toots Thielemans aan. De Koninklijke Munt gaat 5.000 exemplaren van de zilveren munt slagen. De munten worden te koop aangeboden voor 46 euro.