Miljoen handtekeningen tegen komst Trump naar Verenigd Koninkrijk

Een miljoen mensen hebben een petitie getekend die de Britse regering oproept de uitnodiging aan Donald Trump in te trekken om Londen te bezoeken en met koningin Elizabeth te dineren. Dat berichten verschillende media. Slechts 100.000 handtekeningen zijn nodig voor het parlement om een debat over een petitie te overwegen, meldt de BBC.
AFP or licensors

De petitie was gestart nog voor eerste minister Theresa May de nieuwe Amerikaanse president uitnodigde. May had het staatsbezoek van Trump aangekondigd tijdens haar recente bezoek aan de Verenigde Staten. Bronnen op Downing Street hebben oproepen om dat bezoek te annuleren van de hand gedaan als een "populistische daad".

In de petitie staat dat Trump het Verenigd Koninkrijk wel mag bezoeken als Amerikaans president, maar dat hij niet mag worden uitgenodigd op een officieel staatsbezoek, want "dat dat hare majesteit de koningin in verlegenheid zou kunnen brengen". Staatsbezoeken zijn grote gelegenheden die een officiële uitnodiging van de koningin vereisen. De Britse koningin ontvangt gemiddeld één à twee staatshoofden per jaar.

De beweging zag het aantal handtekeningen snel toenemen na het decreet van Trump dat een inreisverbod van 90 dagen inhoudt voor burgers van zeven moslimlanden (Iran, Irak, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië) en een immigratiestop van 120 dagen (van onbepaalde tijd voor Syrië) voor vluchtelingen uit die landen. Die periode moet de VS de kans geven om een minutieus controlesysteem op poten te zetten om te controleren wie de VS wil binnenkomen.

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) zei op de sociaalnetwerksite Twitter niet te zullen stoppen en riep May op het staatsbezoek te schrappen en het inreisverbod te veroordelen.