Obama: "De Amerikaanse waarden staan op het spel"

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn steun uitgesproken voor de protesten die in heel Amerika aan de gang zijn. Dat doet hij via een statement dat verspreid werd door zijn woordvoerder. Heel wat Amerikanen protesteren tegen de discriminatie van individuen op basis van geloof of religie. "De Amerikaanse waarden staan op het spel", klinkt het in het statement.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft zich in een eerste persmededeling sinds hij het Witte Huis heeft verlaten, uitgesproken over de massale protesten in de VS tegen discriminatie van individuen op basis van geloof of religie.

"Burgers mogen hun grondwettelijk recht op vrijheid van vereniging uitoefenen en hun stem laten horen. Dat is precies wat we verwachten wanneer de Amerikaanse waarden in het gedrang komen. Op die manier kunnen ze hun mening laten horen aan de verkozenen en bewaken ze onze democratie", meldt Obama negen dagen na de inauguratie van Donald Trump.

Obama voelt zich gesterkt door het engagement van verschillende gemeenschappen in de VS, zo laat hij weten. "Ik ben het fundamenteel oneens met de discriminatie van mensen op basis van hun geloof."

In het statement wordt niet rechtstreeks verwezen naar het inreisverbod van de nieuwe president Donald Trump voor inwoners van zeven landen in het Midden-Oosten.