Omstreden inreisverbod Trump teruggefloten door rechters

Amerikaanse rechters in verschillende staten kanten zich tegen de verstrengde immigratieregels van kersvers president Donald Trump. Hoewel zijn kabinet en de Republikeinse partij blijven benadrukken dat het inreisverbod voor migranten uit zeven landen niét specifiek tegen moslims gericht is, houden de protesten in verschillende Amerikaanse steden en het publieke debat daarover wel aan.
Demonstranten in de straten van Seattle, aan de westkust van de VS

In zeker vijf Amerikaanse staten hebben rechters zich al uitgesproken tegen de zogenoemde "muslimban", het volledige inreisverbod voor migranten uit zeven overwegend moslimlanden. De juridische uitspraken zijn al gevallen in California, Massachusetts, Virginia, Washington en New York: allemaal staten met grote internationale luchthavens. Hoe meer procureurs-generaal zich formeel uitspreken tegen de maatregel, hoe moeilijker het wordt voor de Trumpadministratie om de reisrestricites toe te passen.

"Wat de impact is van die juridische uitspraken die Trumps plan deels opschorten, is momenteel moeilijk te zeggen. Verschillende rechters hebben de maatregelen deels stilgelegd, maar de binnenlandse veiligheidsdiensten willen het geheel wel toepassen", vertelt correspondent Michiel Vos in "De ochtend".

"Er is intussen wel een formele uitzondering gemaakt voor mensen met een green card. Wie die permenante verblijfsvergunning heeft om te werken, krijgt ongehinderd toegang tot de VS. Vooral bedrijven in Silicon Valley, die het moeten hebben van hoogopgeleid buitenlands talent, slaken hierover een zucht van opluchting."

Publiek debat

Niet enkel op juridisch vlak maar ook bij de publieke opinie woedt het debat nog steeds hevig. "Trump en zijn kabinet verdedigen zich tegen de golf van kritiek door te blijven benadrukken dat de maatregel geen moslims viseert. Volgens Trump zijn intussen "amper" 109 mensen opgehouden geweest. Dat noemt hij een fractie tegenover de duizenden reizigers die de VS elke dag verwelkomt", zegt Vos. "Hij verdedigt zijn beslissing ook door te blijven benadrukken dat de maatregel tijdelijk is. Over 90 dagen zouden er wel opnieuw visa worden uitgereikt aan migranten uit alle landen."

Hoe dan ook verdeelt Trumps voorstel de Amerikaanse politiek. "Vanuit het Republikeinse kamp horen we vooral gematigde reacties. Ze geven toe dat er fouten zitten in de technische uitvoering van het plan, maar dat het fundamenteel wel goed zit", aldus Vos. "Republikeinse senatoren uiten zich zelfs openlijk als voorstanders. Veiligheid voorop, dat is hun motto. Ook rechtse opiniemakers zijn allesbehalve verbaasd. Volgens hen voert Trump momenteel gewoon uit wat hij als kandidaat tijdens de campagne beloofd had."

"Democraten en hoogwaardigheidsbekleders zijn veel kritischer. "Make no mistake, this is a muslimban", horen we daar. Dit is niet wie we zijn en waar we voor staan. Democraten hameren op het aloude idee dat de VS net groot is geworden door migratie. Ze gebruiken vaak het beeld van het huilende Vrijheidsbeeld, dat al decennialang nieuwkomers verwelkomt."

Protesten

Het protest tegen Trumps voorstel woedt nog steeds in verschillende Amerikaanse steden, zowel aan de oost- als westkust. "In enkele luchthavens zie je ook dat advocaten en demonstranten actief reizigers gaan helpen die daar anders mogelijk zouden stranden. Benieuwd of die manifestaties ook de derde dag ingaan", aldus Vos.

"Meer en meer mensen in gezaghebbende functies stellen zich ook openlijk vragen bij het inreisverbod. De vraag die het vaakst geopperd wordt is of deze maatregel wel past bij het fundamentele karakter en de waarden van de VS, een land dat groot is geworden door migranten uit de hele wereld."

Het is volgens Vos afwachten hoe deze beslissing politiek uitdraait voor Trump en zijn achterban. "Op termijn zal blijken of dit een ondoordachte zet was, of Trump hiermee een morele overwinning binnenhaalt. Ook al komt zijn voorstel momenteel rommelig over, hij lijkt in zijn eerste week te doen wat hij had beloofd: moslims die de VS binnen willen strenger screenen." Trump krijgt daarbij alvast de steun van John Kelly, van Homeland Security, die het een maatregel "van nationaal belang" vindt.