Paul Lembrechts: "VRT NU beantwoordt aan groeiende behoefte consument"

VRT NU, het videoplatform waarop kijkers de programma's van VRT opnieuw kunnen bekijken, is sinds kort toegankelijk voor het grote publiek. Gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts legt in "De ochtend" op Radio 1 uit waarom er nood was aan VRT NU: "Dit platform beantwoordt aan een groeiende behoefte van de consument die meer en meer eender waar en met eender welk toestel onze programma's wil bekijken".

Het kijkgedrag van de Vlamingen is de laatste jaren sterk geëvolueerd, weet Lembrechts. "Een studie stelde onlangs dat het smartphonescherm een belangrijker scherm wordt dan het klassieke televisiescherm." Die veranderende realiteit heeft geleid tot de oprichting van VRT NU, het videoplatform waarop de VRT-programma's tot een maand na uitzending herbekeken kunnen worden. Er zullen volgens Lembrechts ook regelmatig programma's uit het archief op te zien zijn. Ook radio-items krijgen een plekje op VRT NU.

De gedelegeerd bestuurder van VRT legt uit wat het verschil is tussen VRT NU en Ooit Gemist. "Ooit Gemist is een dienst die je opvraagt via de distributeur van je abonnement. VRT NU beantwoordt aan een groeiende behoefte van de consument, die toch meer en meer op eender welke plek met eender welk toestel onze programma's wil bekijken. Dat is een ontwikkeling van de laatste paar jaar, die ook alsmaar versnelt."

Hij ziet VRT NU ook als een leerplatform, dat toelaat in rechtstreeks contact met de gebruiker te komen. Naar de toekomst toe kan VRT dan ook slimmer televisie programmeren.

VRT NU is overigens niet de enige wijziging die VRT doorvoert. Ook deredactie.be krijgt een make-over en wordt vrtnieuws.be, onder het overkoepelende merk VRT NWS. "We willen VRT als merk met een zeer groot vertrouwen bij de Vlaming op de voorgrond plaatsen. De nieuwe site wordt ook geen replica van deredactie.be, maar krijgt nieuwe functionaliteiten, meer op maat van specifieke doelgroepen. Zo zal er onder andere met nieuwsbrieven gewerkt worden", aldus Lembrechts.

Paul Lembrechts stelt VRT NU persoonlijk voor