Polen zet namen online van 10.000 bewakers van Auschwitz

Het Pools Instituut van Nationale Herdenking (IPN) heeft 10.000 namen online gezet van personeel van het Duitse nazikamp Auschwitz-Birkenau. De 72e verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp is vrijdag herdacht.
Copyright 2015 Demotix, all rights reserved.

De publicatie van de namen is nog maar een begin, zegt Jaroslaw Szarek, de voorzitter van het IPN. Op termijn worden ook de namen van betrokkenen van andere concentratiekampen van nazi-Duitsland openbaar gemaakt. In totaal gaat het om ongeveer 25.000 namen, aldus Szarek.

Het gaat om gegevens uit archieven in Polen, Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Volgens Szarek is het de meest complete lijst van nazi-officieren en bewakers. Bij de namen staan ook persoonlijke gegevens, zoals de geboortedatum en -plaats, nationaliteit en militaire rang. Bij sommige namen staat ook een foto.

De gegevens zijn beschikbaar in vijf talen. "Het is een instrument om te strijden tegen de leugens", zegt Szarek. Hij heeft het meer bepaald over de term "Poolse kampen van de dood" die volgens hem vaak wordt gebruikt in buitenlandse media.