Secretaresse van nazipropagandabaas Goebbels overleden

De gewezen secretaresse van Joseph Goebbels, propagandaminister onder Adolf Hitler, is overleden. Brunhilde Pomsel is 106 geworden, zo meldt de Britse openbare omroep BBC. Door haar werk kwam Pomsel jarenlang in contact met de topministers in nazi-Duitsland.

Pomsel (geboren in 1911) was een van de laatste overlevende stafmedewerkers uit het nazitijdperk. Over haar werk en haar ervaringen tijdens de Holocaust deed ze er lange tijd het zwijgen toe. Pas na haar honderdste verjaardag blikte ze in een kranteninterview in 2011 voor het eerst terug op die periode in haar leven.

In een recente documentaire uit 2016 zei Pomsel dat ze niets wist over de moord op zes miljoen Joden. In "A German Life" benadrukte Pomsel dat ze zich niet schuldig voelde over de Holocaust, "tenzij je het hele Duitse volk de schuld geeft dat uiteindelijk die regering de controle kon nemen. Dat waren wij allemaal. Ook ik."

Schrijfster en typiste met mediacarrière

Pomsel werkte tijdens haar late tienerjaren als schrijver voor een Joodse verzekeringsmakelaar. Daarna oefende ze een gelijkaardige job uit bij een rechtse schrijver. Hoewel ze over zichzelf zegt dat ze haar hele leven apolitiek is geweest, sloot Pomsel zich in 1933 toch aan bij de nazipartij, toen die in 1933 aan de macht kwam. Die partijkaart leverde haar als jonge twintiger een baan op bij de Duitse nationale radio.

Door haar vaardigheid als typiste werd ze de persoonlijke secretaresse van propagandaminister Goebbels in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft altijd beweerd dat ze gewoon secretaressewerk deed en niet echt op de hoogte was van de daden van de nazi's. Pomsel omschrijft Goebbels als "een knappe man, maar een beetje klein". Hij was volgens haar ook "altijd goed gekleed, maar wel arrogant".

Pomsel werd door de Sovjettroepen opgepakt op het einde van WO II. Daarna zat ze vijf jaar in detentiekampen. In 1950 ging ze aan de slag bij de Duitse omroep, waar ze 20 jaar in dienst bleef. Enkele weken na haar 106e verjaardag is Pomsel overleden in München.

Brunhilde Pomsel: "Niets is zwart of wit"

"A German life" is de titel van een documentaire over nazi-secretaresse Brunhilde Pomsel. De makers interviewden haar 30 uur. Vanavond is de documentaire te zien in Bozar in Brussel.