Starbucks biedt 10.000 vluchtelingen een job aan, Airbnb geeft hen een dak

Ook de Amerikaanse bedrijfswereld kant zich tegen Trumps inreisverbod. Los van het debat ondernemen verschillende internationale bedrijven concrete acties. Zo wil Airbnb gestrande migranten in de VS gratis onderdak bieden. Koffieketen Starbucks is zelfs van plan om de komende vijf jaar 10.000 vluchtelingen aan te werven.

Airbnb-oprichter Brian Chesky noemt het voorgestelde inreisverbod van Trump "niet correct". Via Twitter heeft hij laten weten dat mensen die onderdak nodig hebben, gerust rechtstreeks contact mogen opnemen met hem. "Vluchtelingen of mensen uit bepaalde landen weren uit de VS: dat is fout. We moeten ons achter de mensen scharen die hierdoor getroffen worden."

Ongenoegen

Airbnb is niet het enige technologiebedrijf dat zijn stem laat horen in het debat rond het inreisverbod. In Silicon Valley, waar veel technologiereuzen gevestigd zijn, wordt collectief gemord over het inreisverbod. De meeste bedrijven rekenen daar op hoogopgeleiden uit het buitenland, met een erg specifiek profiel. Duizenden werknemers zijn afkomstig uit Arabische of Aziatische landen.

Netflixbaas Reed Hastings uit in een Facebookpost zijn bedenkingen bij de maatregel, die hij "on-Amerikaans" noemt. "Dit raakt Netflixwerknemers wereldwijd. We moeten onze typisch Amerikaanse waarden - vrijheid en kansen grijpen - resoluut verdedigen."

Ook Facebookbaas Mark Zuckerberg kroop in zijn pen. Op zijn Facebookprofiel uitte hij zijn bezorgdheid. "Ik heb zelf Duitse, Oostenrijkse en Poolse grootouders. De ouders van mijn vrouw Priscilla zijn vluchtelingen uit Vietnam en China. De VS is een land van immigranten, en we moeten daar trots op zijn."

Tim Cook, baas van techonologiegigant Apple, heeft in een brief naar zijn werknemers laten weten radicaal tegen het inreisverbod te zijn. Google laat zijn werknemers voorlopig geen dienstreizen maken naar de VS. Microsoft heeft zijn werknemers die mogelijk getroffen worden door de maatregel laten weten dat ze kunnen rekenen op juridische bijstand, op kosten van het bedrijf.

Starbucks werft aan

De Amerikaanse koffieketen Starbucks wil als reactie op het controversiële inreisverbod de komende vijf jaar wereldwijd 10.000 vluchtelingen aanwerven. "Ik schrijf u vandaag met grote ongerustheid, bezwaard hart en een stevige belofte", aldus -topman Howard Schultz. "We leven in een periode zonder voorgaande, een moment waarop (...) de belofte van de Amerikaanse droom in twijfel getrokken wordt."

Starbucks engageert zich ertoe om in de 75 landen waar de onderneming actief is, mensen aan te werven die oorlogen, vervolging en discriminatie ontvlucht zijn. In de VS wil het bedrijf in eerste instantie vluchtelingen aanwerven die voor het Amerikaanse leger gewerkt hebben, zoals tolken. Volgens Schultz, die bij de Democraten aanleunt, staat zijn bedrijf ook al in contact met de werknemers die getroffen zijn door het presidentiële decreet.