Trump tekent decreet voor minder regelgeving voor kleine bedrijven

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een presidentieel decreet getekend dat als doel heeft de federale regelgeving voor kleine ondernemingen drastisch terug te schroeven. In zijn campagne had Trump, zelf een zakenman, beloofd het aantal federale regels, die volgens hem een zware last zijn voor de Amerikaanse ondernemingen, te verminderen.
AFP or licensors
Trump tekent het nieuwe decreet in het bijzijn van zakenlui.

Trump ondertekende het decreet in het Oval Office omringd door eigenaars van een kleine onderneming.

"Dit wordt de grootste dergelijk verordening die ons land ooit gezien heeft", zei Trump bij de ondertekening. "Er zal regelgeving zijn, er zal controle zijn, maar het zal genormaliseerde controle zijn."

Door het decreet van Trump op zich worden geen regels afgeschaft. Wel bepaalt het dat elk federaal agentschap dat een nieuwe regel wil opleggen, twee bestaande regels die het eerder heeft opgelegd, moet schrappen.

Ook zal het decreet een proces in gang zetten waarbij het Witte Huis elk jaar een plafond instelt voor de kosten van nieuwe regels. Voor de rest van het fiscale jaar 2017 zou dat nul dollar bedragen, zo zei een hoge ambtenaar in de Trump-administratie die anoniem wilde blijven. Er gelden wel een aantal uitzonderingen voor noodgevallen en de nationale veiligheid.

"Amerikaanse Droom is terug"

Voor de ondertekening had hij een ontmoeting met de leiders van een aantal verenigingen van kmo's en eigenaars van kleine ondernemingen in de Roosevelt Room in het Witte Huis.

Hij zei hen dat "de Amerikaanse Droom terug is", en dat hij een gunstige omgeving zal scheppen voor kleine ondernemingen, door de regelgeving af te schaffen of te verminderen.

Trump zei dat de maatregel geen kritiek inhield op "president Obama in het bijzonder, maar op zijn voorgangers", die niet alles gedaan hebben wat ze hadden kunnen doen om de kleine ondernemingen te laten floreren.

Trump zei dat een groot deel van de Amerikaanse beroepsbevolking tewerkgesteld wordt door kleine ondernemingen en hij voegde er aan toe: "We willen het leven gemakkelijker maken voor de eigenaars van die kleine ondernemingen".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Voor de ondertekening had Trump een ontbijtontmoeting met een aantal eigenaars van kleine ondernemingen en leiders van verenigingen voor kmo's.