Vader van Laurette Onkelinx overleden

Oud-politicus Gaston Onkelinx is overleden. Hij was de vader van PS-Kamerfractieleider en voormalig vicepremier Laurette Onkelinx. Gaston Onkelinx was 84 jaar en is actief geweest in de lokale en nationale politiek.

Gaston Onkelinx werd op 13 juli 1932 geboren in Jeuk, in Limburg. Zijn vader, Maurice, werd daar tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstdoend oorlogsburgemeester, maar verloor na de oorlog zijn politieke en burgerrechten omdat hij lid was geweest van de collaboratiepartij Vlaams Nationaal Verbond (VNV). In 1950 werd hij gerehabiliteerd.

Twee jaar geleden ontkende Gaston stellig dat zijn vader gecollaboreerd had. Het collaboratieverleden was weer opgerakeld door het satirische weekblad Ubu Pan.

Na de oorlog verhuisde het gezin Onkelinx over de taalgrens, naar de provincie Luik. Gaston Onkelinx ging er aan de slag als staalarbeider bij Cockerill in Seraing en werd er later afgevaardigde van de socialistische vakbond.

Onkelinx was in Seraing actief in de lokale politiek. In de jaren 70 en 80 werd hij eerst schepen van Sociale Zaken (van 1970 tot 1988) en daarna burgemeester van Seraing (van 1988 tot 1994). Gaston Onkelinx was ook jaren actief in de nationale politiek: van 1974 tot 1988 zat hij in de Kamer.

Onkelinx had zes kinderen, onder wie huidig PS-fractieleider in de Kamer en ex-minister Laurette Onkelinx. Zoon en Waals parlementslid Antoine Onkelinx maakte het overlijden van zijn vader bekend via sociale media.