Verhofstadt: "Trump is derde bedreiging voor de EU"

Volgens Guy Verhofstadt, oud-premier en Europees fractieleider van de liberalen, vormt de Amerikaanse president Donald Trump een derde bedreiging voor het voortbestaan van de Europese Unie. De twee andere bedreigingen zijn de Russische president Vladimir Poetin en terreurgroep IS.

"We hebben een derde front dat de Europese Unie ondermijnt, en dat is Donald Trump", zei Verhofstadt in een toespraak tot Chatham House, officieel het Royal Institute of International Affairs, een niet-gouvernementele organisatie in Londen die belangrijke internationale vraagstukken bestudeert.

"Trump heeft zich positief uitgelaten over landen die zich willen losrukken uit de Europese Unie. Hij hoopt ook dat de EU uit elkaar zal vallen." Volgens Verhofstadt is zo'n scenario een ramp, "niet alleen voor Europa, maar ook voor onze bondgenoten in de wereld."

Verhofstadt is een van de toponderhandelaars van de EU voor de onderhandelingen met Groot-Brittannië. In Londen herhaalde hij de Britse beslissing om uit de EU te stappen te betreuren, maar hij waarschuwde ook dat cherry-picking niet kan. Dat betekent dat Londen geen toegang tot de eenheidsmarkt krijgt als het de basisregel van vrij verkeer van goederen én mensen niet aanvaardt.