Vermoedelijke dader Québec in verdenking gesteld van zes moorden

Alexandre Bissonnette, de 27-jarige verdachte van de aanslag in een moskee in de Canadese stad Québec, is in verdenking gesteld van zes gevallen van moord met voorbedachten rade. Daarnaast zijn er vijf klachten van poging tot moord tegen hem, voor de vijf mensen die zwaargewond in het ziekenhuis liggen.
AFP or licensors

Ondertussen raakte ook bekend dat de zes dodelijke slachtoffers Canadezen met een dubbele nationaliteit zijn. "Er zijn huiszoekingen aan de gang en we hopen dat we bewijzen kunnen vinden" die zouden kunnen leiden tot een inverdenkingstelling voor "terrorisme" en het ondermijnen van de nationale veiligheid, aldus de politie.

De politie had eerst melding gemaakt van twee opgepakte verdachten, maar de tweede man die werd opgepakt wordt beschouwd als getuige.

Bissonette is een student politieke wetenschappen aan de universiteit van Laval, die vlak bij de moskee ligt. Volgens de organisatie Bienvenue aux Réfugiés - Ville de Québec stond de 27-jarige Canadees bekend als aanhanger van de extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen, als pro-Israël, anti-immigratie en antifeministisch. Op screenshots van zijn profielen op de sociale media is ook te zien dat hij de Amerikaanse president Donald Trump volgt. Volgens kennissen is hij een "introverte, onpopulaire nerd", schrijft Le Journal de Québec. Bissonette had een half uur na de schietpartij zelf de politie gebeld en verklaard dat hij zich wilde overgeven.

Bij de aanslag van zondagavond rond 19.30 uur Belgische tijd tijdens het avondgebed kwamen zes mensen om het leven. Volgens de vicevoorzitter van het Islamitisch Cultureel Centrum van Québec zijn die slachtoffers allemaal Canadezen met een dubbele nationaliteit. Het gaat om een Marokkaan, twee Algerijnen, een Tunesiër en twee Guineeërs. "Het zijn allemaal Canadese burgers, allemaal Québécois, Canadezen", aldus Mohamed Labidi.

Bissonnette moet op 21 februari opnieuw voor de rechtbank verschijnen, waar de procureur hem officieel in verdenking zal stellen.