Zes doden bij terreuraanval op moskee in Québec, verdachte(n) opgepakt

Bij een schietpartij in een moskee in de Canadese stad Québec zijn zes doden en acht gewonden gevallen. De schietpartij vond plaats tijdens het avondgebed, Twee mannen zijn opgepakt, maar volgens de politie wordt één van hen nu als getuige beschouwd. De Canadese premier Justin Trudeau en zijn regionale ambtsgenoot Philippe Couillard reageren scherp en hebben het over een "terroristische aanval tegen moslims". De twee opgepakten zijn een Canadees en een Canadees van Marokkaanse origine, maart het is niet duidelijk wie van hen als verdachte wordt beschouwd.

De schietpartij vond plaats om iets voor 20 uur lokale tijd. Op dat ogenblik waren er in zogenoemde "Grote moskee van Québec", die deel uitmaakt van het islamitische cultureel centrum in de wijk Sainte-Foy, ongeveer 50 gelovigen aanwezig, vooral mannen.

Het hoofd van de moskee, die zelf op het moment van de feiten niet aanwezig was, vertelde aan Canadese media dat hij verschillende hysterische telefoontjes kreeg van gelovigen in het gebouw.

39 onder hen konden ontsnappen en bleven ongedeerd. Volgens een woordvoerster van de politie waren de zes dodelijke slachtoffers tussen 35 en 70 jaar oud. Van de acht mensen die gewond raakten, zijn er zes zeer ernstig aan toe.

Tweede dader gevat na achtervolging

Er was in eerste instantie onduidelijkheid over het aantal daders. De politie heeft twee mannen opgepakt. Een van hen werd 20 kilometer verderop gevat na een achtervolging door de politie. Hij had zijn wagen aan de kant gezet en gaf zich na kort overleg over aan de politie, zo meldt Radio Canada. In zijn wagen zou een wapen gevonden zijn.

Nog volgens Radio Canada, die een politiebron citeert, zouden de twee opgepakten als student ingeschreven zijn aan de universiteit van Laval.

Volgens verschillende Canadese media zijn de twee ook geïdentificeerd: het zou gaan om Alexandre Bissonnette, een Franstalige Canadees, en Mohamed Khadir, een Canadees van Marokkaanse origine. De politie meldt vanavond dat maar één van de twee als echte verdachte wordt beschouwd. De andere wordt als getuige beschouwd.

AFP or licensors

"Terroristische aanval tegen moslims"

De Canadese premier Justin Trudeau en zijn collega, de premier van Québec Philippe Couillard, reageerden meteen na de aanslag bijzonder scherp op wat ze "een terroristische aanval tegenover moslims" noemden. Naar aanleiding van de aanslag zullen later vandaag in Québec ook solidariteitsmarsen worden gehouden.

Het is overigens niet de eerste keer dat de getroffen moskee geviseerd wordt. Tijdens de ramadan, in juni vorig jaar, werd een varkenshoofd op de stoep van het gebouw achtergelaten. Een grove belediging aan het adres van de moslimgelovigen, die varkens als onreine dieren beschouwen.

Internationale reacties: Afschuw en verhoogde waakzaamheid

Ook elders in de wereld is de aanval met klem veroordeeld. De Franse president François Hollande heeft het over "een hatelijke aanslag". "De terroristen wilden de goede verstandhouding en open geest van de inwoners van Québec treffen", aldus nog Hollande.

Ook premier Charles Michel (MR) heeft de "laffe aanslag" al veroordeeld. Zijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten, klinkt het in een verklaring.

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, kondigde als reactie op de gebeurtenissen in Québec aan dat de politie in zijn stad extra bescherming zal bieden aan de moskeeën. "Aan mijn mede-New Yorkers die moslim zijn, New York zal u beschermen. De politie van New York zal u beschermen", zei hij op Twitter.

In de Nederland maakt de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland zich intussen wel ernstige zorgen over de veiligheid van de moskeeën in Nederland. De organisatie roept moskeeën op meer waakzaam te zijn in de aanloop naar de verkiezingen.

Canadese politie strijkt massaal neer na schietpartij in moskee