100.000 mensen gaan voor alcoholvrije februari

Een dag voor het begin van "Tournée Minérale" hebben al meer dan 97.000 Belgen aangegeven dat ze het in februari zonder alcohol zullen stellen. Dat zegt Steven De Bondt van de Stichting tegen Kanker dinsdag, samen met het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) de drijvende kracht achter de bewustmakingsactie. De teller voor het ingezamelde geld staat op de laatste dag van januari op bijna 74.000 euro.

Met de start van de actie is ook de kaap van de 100.000 deelnemers in zicht, "en daar zijn we heel blij om", zegt De Bondt.

Nochtans lagen de verwachtingen iets lager. "We hadden gemikt op 15.000 deelnemers. Maar ik denk dat we met zijn allen beginnen te beseffen dat we op het vlak van alcohol niet goed bezig zijn. Daarbij komt nog dat heel wat aandacht in de media was voor alcohol door de nieuwe richtlijn van het VAD (maximum tien standaardglazen per week, nvdr.) en het gratis alcohol in het federaal parlement", aldus De Bondt.

Wie deelneemt aan de alcoholvrije maand kan zich ook laten sponsoren. De organisatie mikt op 200.000 euro, maar voorlopig staat de teller hiervoor nog maar op bijna 74.000 euro.