"Ongeveer helft van 500 jobs bij Bombardier Brugge bedreigd"

Bij trein- en trambouwer Bombardier in Brugge is ongeveer de helft van de 500 jobs bedreigd. Dat zegt het vakbondsfront nadat de Europese CEO van Bombardier Transportation, Philippe Crauste, de intenties voor de toekomst van de vestiging had uiteengezet.

De directie wil een aantal diensten overhevelen naar zusterbedrijven in Frankrijk en Tsjechië. Daardoor zou in Brugge alleen nog de assemblage, het testen en de uitlevering van materieel gebeuren. Dat geldt onder meer voor de nieuwe dubbeldektreinen voor de NMBS. Nochtans was er beloofd dat deze volledig in Brugge zouden worden afgewerkt, maar die belofte is gisteren ingetrokken.

De bonden hopen dat er snel knopen worden doorgehakt over enkele mogelijke orders. Zo is nog altijd onduidelijk of BM de bestelling krijgt van 176 trams voor de Lijn. Morgenochtend trekt het personeel in een mars naar de Burg in Brugge. Daar leggen ze hun zorgen voor aan de Brugse politici

Op 3 maart is een Europese ondernemingsraad gepland. Dan worden de finale intenties kenbaar gemaakt. Ook het exacte aantal jobs dat bedreigd is, zou dan gekend zijn.