"Protectionistische maatregelen Trump schadelijk voor België"

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zal onze open economie zeker negatieve gevolgen ondervinden mocht de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigement waarmaken en protectionistische maatregelen nemen. Econoom Lode Vereeck bevestigt en waarschuwt om vooral niet terug te slaan met gelijkaardige maatregelen.

"België heeft een relatief kleine, maar vooral zeer open economie", zei minister Van Overtveldt in "De ochtend" op Radio 1. "Je moet echt geen doctoraat in de economie te hebben om te beseffen dat protectionistische tendenzen voor zo'n economie sowieso negatieve gevolgen hebben."

Van Overtveldt zegt te hopen dat het zal koelen zonder blazen. "Ik hoop dat het blijft bij veel geluid en volume, maar dat het beperkt blijft in termen van maatregelen, want dan zal een economie als de Belgische daar zeker en vast negatieve gevolgen van ondervinden."

"Vanuit economisch standpunt is protectionisme een verkeerde optie", zegt Lode Vereeck, econoom aan de Universiteit Hasselt en ook gecoöpteerd senator voor Open VLD.

Hoe reageert ons land best mocht Trump toch doorzetten met zijn protectionisme? "Het hoofd koel houden is de boodschap", vindt Vereeck. "We slaan best niet terug met protectionistische maatregelen." Hij gelooft dat de markt haar werk zal doen. "Wat Trump vooral irriteert is het handelstekort van de VS. Als er anderzijds een lagere gevraagde hoeveelheid Belgische producten is, zal de prijs dalen, waardoor uiteindelijk de gevraagde hoeveelheid ook weer zal stijgen. Zo ontstaat een nieuw evenwicht."

"Internationale handel is ongelooflijk positief verhaal"

"De meeste economen gaan ervan uit dat internationale handel leidt tot een win-win-situatie, dus een hogere welvaart voor alle betrokken partijen", zegt Lode Vereeck. "Je kan aantonen dat de wereld rijker is geworden door internationale handel."

Vereeck vergelijkt met het mercantilisme, dat tot twee eeuwen geleden als de norm werd beschouwd. "Daarbij wordt de rijkdom van een land gemeten aan de hoeveelheid goud. Vandaag zou dat de hoeveelheid geld zijn. "Als je echter alles aan het buitenland verkoopt en niets importeert, heb je misschien wel veel geld, maar uiteindelijk blijf je over met nul producten." Volgens Vereeck is dat absurd. "Als een land beter is in één iets en een ander land iets anders, dan is het beter dat ieder zich specialiseert. Als iedereen doet waarin hij goed is, gaan we er met zijn allen op vooruit."

Alles wat dit mechanisme tegenhoudt, zal volgens Lode Vereeck alleen maar welvaartsverlagend werken. "Trump begrijpt iets niet in verband met zijn border tax die hij wil invoeren, want uiteindelijk is het de Amerikaanse consument zelf die voor de duurdere geïmporteerde producten zal betalen." Dat er ook gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de export van Mexico of België betwist hij niet. "Maar dat heeft ook tot gevolg dat deze landen minder geld zullen hebben om Amerikaanse exportproducten te kopen, en ook dat is op den duur slecht voor de Amerikaanse economie."