Achttien films dingen naar Gouden en Zilveren Beren in Berlijn

De achttien films die meedingen naar de Gouden en Zilveren Beren tijdens de 67ste editie van het Filmfestival van Berlijn zijn bekend. Het festival kent ook een Belgisch tintje. De Waalse actrice Cécile de France is te zien in de openingsfilm "Django", een biopic over de Belgisch-Franse jazzlegende Django Reinhardt. Buiten competitie beleeft de Frans-Belgische coproductie "Sage femme" van Martin Provost zijn wereldpremière.

In december werden al 10 geselecteerde filmtitels bekendgemaakt, en nu vervolledigt het filmfestival de affiche. De zevenkoppige jury wordt voorgezeten door de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, die onlangs met zijn film "Elle" nog twee Golden Globes in ontvangst mocht nemen. Samen met Maggie Gyllenhaal, Julia Jentsch, Diego Lunain, Olafur Eliasson, Wang Quan'an en Dora Bouchoucha Fourati beslist hij wie er met een beeldje naar huis gaat.

De Italiaanse kostuumontwerpster Milena Canonero krijgt al zeker een Gouden Erebeer. Zij werkte samen met regisseurs als Wes Anderson en Stanley Kubrick.

"Ons programma is protest"

De Berlinale loopt van 9 tot 19 februari. Het filmfestival, dat samen met de festivals in Venetië en Cannes tot de belangrijkste filmevents in Europa behoort, zal in totaal 399 films vertonen. Enkele sterren bevestigden hun komst al. Zo mag het festival de rode loper uitrollen voor onder meer Penélope Cruz, Richard Gere en Robert Pattinson.

Directeur Dieter Kosslick maakte op Twitter nog een statement door te stellen dat hun programma "protest" is, en dat het opkomt voor pluralisme. In een volgende tweet benadrukt het festival ook nog dat ze de deelname van vluchtelingen ondersteunt.

Deze 18 films dingen mee naar een beeldje

 • "Ana, mon amour" van Calin Peter Netzer
 • "Bamui haebyun-eoseo honja" ("On the beach at night alone") van Hong Sang-soo
 • "Beuys" van Andres Veiel
 • "Colo" van Teresa Villaverde
 • "The dinner" van Oren Moverman
 • "Django" van Etienne Comar
 • "Félicité" van Alain Gomis
 • "Helle Nächte" ("Bright nights") van Thomas Arslan
 • "Joaquim" van Marcelo Gomes
 • "Mr. Long" van Sabu
 • "A teströl és a lélekröl" ("On body and soul") van Ildikó Enyedi
 • "Toivon tuolla puolen" ("The other side of hope") van Aki Kaurismäki
 • "The party" van Sally Potter
 • "Return to Montauk" van Volker Schlöndorff
 • "Pokot" van Agnieszka Holland
 • "Una mujer fantástica" van Sebastián Lelio
 • "Wilde Maus" van Josef Hader
 • "Have a nice day" van Liu Jian