Belgische Blanche zingt in eerste halve finale Eurovisiesongfestival

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is geloot voor de samenstelling van de halve finales op het Eurovisiesongfestival. Onze landgenote, de 16-jarige Brusselse zangeres Ellie Delvaux alias Blanche, zal aantreden in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei.

Tijdens de eerste halve finale op dinsdag 9 mei dingen 18 deelnemers mee naar een plaatsje in de finale op zaterdag 13 mei. Voor de pauze zijn dat - in willekeurige volgorde - Montenegro, Finland, Georgië, Portugal, België, Zweden, Albanië, Azerbeidzjan en Australië.

Na de onderbreking volgen nog Cyprus, Slovenië, Armenië, Moldavië, Tsjechië, Letland, IJsland, Griekenland en Polen.

Twee dagen later, op donderdag 11 mei, treden nog eens 19 landen aan in de tweede halve finale. Het gaat om Macedonië, Malta, Nederland, Servië, Denemarken, Rusland, Roemenië, Hongarije, Oostenrijk en Ierland (in het eerste deel van de avond) en Zwitserland, Estland, Israël, Bulgarije, San Marino, Litouwen, Kroatië, Noorwegen en Wit-Rusland.

De precieze volgorde van de liedjes wordt bepaald eens alle inzendingen bekend zijn. De organisatoren willen zo voorkomen dat er liedjes van hetzelfde genre elkaar opvolgen.

Zes landen zijn rechtstreeks geplaatst

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn grote geldschieters voor het liedjesfeest en zijn daarom - net als het gastland - rechtstreeks geplaatst. De loting vandaag bepaalde wel wanneer zij mogen meestemmen. Voor de eerste halve finale zijn dat Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, voor de tweede stemmen Duitsland, Frankrijk en Oekraïne.

De 62e editie van het festival vindt door de overwinning van de Oekraïense zangeres Jamala plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev.