Bloederige muurschildering in Brussel verdwijnt

De gigantische, bloederige muurschildering in de Brusselse Brigitinnenstraat zal binnenkort overschilderd worden. Het werk moet verdwijnen, omdat de Brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij een wedstrijd gelanceerd heeft om het gebouw met een graffiti-tekening op te fleuren. Maar de wedstrijd is geen reactie op de tekening, benadrukt schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux. "De wedstrijd werd een aantal weken voordat de tekening verschenen is, gelanceerd."

Op de gevel van een flatgebouw in de Brigitinnenstraat ontdekten buurtbewoners vorige week een bloederige muurschildering: een onbekende kunstenaar schilderde een naakte, bebloede man die ondersteboven ophangt. Onmiddellijk werd de link gelegd met de klassieke kunst, met name een werk van schilder Jan de Baen "De lijken van de gebroeders De Wit".

Vermoed wordt dat Bonom achter de graffititekening zit. Op hetzelfde gebouw schilderde hij al eens een slang met het hoofd van zijn - toen - pas overleden vader. Het kunstwerk verdween in 2014 tijdens renovatiewerken.

Wedstrijd

De bloederige tekening zal binnenkort plaats ruimen voor een nieuw werk. "Ongeveer een maand geleden werd er een wedstrijd opgestart door de Brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij voor een officiële fresco op die plek", vertelt schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux (PS) aan VRT Nieuws. Ze benadrukt wel dat de wedstrijd geen reactie is op de tekening. "De wedstrijd werd een aantal weken voordat de tekening verschenen is, gelanceerd."

Vijf kunstenaars werden voor het project geselecteerd. Zij krijgen tijd tot 23 februari om hun idee voor te stellen. Een maand later komt de jury dan samen. Dit jaar nog zou de nieuwe tekening dan een plaats krijgen op de gevel van de Brigitinnenstraat. De winnaar van de wedstrijd krijg een budget van 200.000 euro om zijn idee uit te werken.

Bonom duikt overal op

Pittig detail: Bonom is één van de vijf overgebleven namen uit de wedstrijd. "We vragen ons af of hij ons niet te snel af geweest is", vertelt Khalid Zian, voorzitter van de raad van bestuur van de huisvestingsmaatschappij aan Bruzz.

"Laat ik het zo zeggen: ik denk dat diegene die de "lynch"-muurschildering heeft gemaakt, niet toevallig deze muur uitgekozen heeft. Hij of zij wist waarschijnlijk dat ze binnenkort toch beschilderd zou worden. Maar aangezien niemand de graffiti opgeëist heeft, kan Bonom de wedstrijd nog altijd winnen."