Buitenlandse Zaken past reisadvies VS aan, visum voor Belgen met dubbele nationaliteit twijfelachtig

Belgen die naast de Belgische nationaliteit ook die van 1 van de 7 landen hebben waarvoor de Amerikaanse president Donald Trump een inreisverbod heeft uitgevaardigd, moeten de Amerikaanse ambassade in ons land contacteren als ze naar de VS willen reizen. Dat meldt ons ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de website van de ambassade staat echter dat een visumaanvraag voor die mensen geen zin heeft.
ImageGlobe

Het inreisverbod dat Trump heeft uitgevaardigd voor inwoners van Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië, Jemen en Irak blijft ook voor Belgen met een dubbele nationaliteit niet zonder gevolgen. Wie naast de Belgische nationaliteit ook die van een van deze zeven landen heeft en naar de VS wil reizen, moet de Amerikaanse ambassade in ons land contacteren. Dat meldt ons ministerie van Buitenlandse Zaken dat daarmee zijn reisadvies voor de VS voor deze mensen aanpast.

Volgens Buitenlandse Zaken hebben zich tot nog toe geen incidenten voorgedaan met mensen met een dubbele nationaliteit. Het bijgestelde advies zou louter het gevolg zijn van het feit dat veel mensen het ministerie contacteren met vragen over het inreisverbod.

"Boek geen afspraak voor een visum"

Op basis van informatie op de website van de Amerikaanse ambassade lijkt het evenwel twijfelachtig dat Belgen met een dubbele nationaliteit een visum voor de VS kunnen krijgen.

"Als u de nationaliteit van 1 van de 7 landen hebt, of een dubbele nationaliteit, verzoeken wij u geen afspraak voor een visum te boeken of een visum te betalen", staat daar te lezen. "Als u al een afspraak hebt geboekt, gelieve dan niet langs te komen gezien het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uw visumaanvraag niet kan behandelen."