Crombez over Claes: "Het is ambetant, maar we zullen zien wat onderzoek geeft"

SP.A-voorzitter John Crombez wil verder onderzoek afwachten in de zaak waarbij zijn partijgenote Hilde Claes betrokken is. Hij reageert daarmee op de audit die heeft uitgewezen dat het kabinet van de Hasseltse oud-burgemeester zich schuldig heeft gemaakt aan belangenvermenging.

De belangenvermenging heeft te maken met de toewijzing van een publiciteitscampagne van zo'n 7.000 euro aan een communicatiebureau. De kabinetschef van Hilde Claes was de echtgenote van een directeur bij die firma. Die toewijzing leidde uiteindelijk tot het ontslag van Claes als burgemeester.

Tijdens een persconferentie vanmiddag stelde de huidige burgemeester van Hasselt, Nadja Vananroye van CD&V, dat er in het dossier van Audit Vlaanderen zwart op wit staat dat er sprake is van belangenvermenging en dat Claes op de hoogte was. Dat heeft Claes ten slotte ook zelf toegegeven, stelde Vananroye. "Ze is politiek verantwoordelijk, of ze ook juridisch verantwoordelijk is moet de cel corruptie van de federale politie nu onderzoeken."

Crombez

"De wet is de wet en die moet voor iedereen gelijk worden uitgevoerd", reageert SP.A-voorzitter John Crombez vanavond in "De wereld vandaag". "Blijkbaar zegt de burgemeester dat er zaken in de audit staan die verder onderzoek nodig maken en dan moet dat gebeuren."

Of Crombez eerder had kunnen ingrijpen? "Dat is moeilijk te zeggen. Een paar maanden geleden is er vanuit de politiek de verantwoordelijkheid genomen om ervoor te zorgen dat het bestuur van de stad Hasselt werd verdergezet. Er waren twijfels gerezen en men zei dat men niet op dezelfde manier verder kon. Dat was toen het belangrijkste. Het is goed dat die dingen onderzocht worden. Ik weet niet hoe je het anders kan aanpakken dan ervoor te zorgen dat de bevoegde diensten hun werk kunnen doen."

Dat belangenvermenging vervelend is voor een partij, erkent Crombez ook. "Iedere keer dat zoiets opduikt is het vervelend. De belangenvermenging zou bij de kabinetschef liggen en de politieke verantwoordelijkheid bij Claes. We zullen eerst zien wat het onderzoek geeft, maar natuurlijk is het ambetant. Er duiken iets te veel van die dingen op. Ik denk dat de politiek een grote verantwoordelijkheid heeft om steeds hetzelfde principe te hanteren: alles op tafel. Het moet rechtvaardig gebeuren."