Genieten van kreeft en champagne 5 meter onder water, het kan in Brussel

Een diner met champagne, ónder water? Duikliefhebbers kunnen sinds een maand hun hart ophalen in het gloednieuwe restaurant in Nemo33, het Brusselse duikcentrum met wereldfaam. In "The pearl", een soort bol 5 meter onder het wateroppervlakte, kunnen duikers genieten van een menu van kreeft en foie gras en als toemaatje fruitsla en een cupcake.

Daarbij wordt ook champagne geserveerd. Mét draaidop. "Dat moet", vertelt Kenny Peere, medewerker bij Nemo33 aan VRT Nieuws, "Het geraamte van de bol is dan wel in metaal, maar er zijn wel ramen in. Als zo'n champagnekurk tegen het raam botst, kan dat voor problemen zorgen." De kostprijs voor zo'n diner? 99 euro per persoon.

Duiken naar een tafel

Om het restaurant te bereiken, duiken klanten naar het restaurant en voor het binnengaan moeten ze hun pak en zwemvliezen uitdoen. "Net omdat klanten zich van hun duikuitrusting moeten ontdoen, mogen alleen duikers met een brevet komen dineren. Iemand die op 5 meter diepte in paniek raakt, wil maar één ding: zijn adem inhouden en zo snel mogelijk naar boven. En als er één ding is dat je niet mag doen, is het dat wel."

Vervolgens gaan de gasten door een luik - dat tevens als tafel dienst doet - naar binnen. Een gediplomeerde ober gaat even mee om de waterdichte koffer met het eten af te leveren. 

Valentijnstip voor duikers?

Hoe blijft het water dan uit de bol wanneer de duikers naar binnen gaan? Peere legt uit: "Er wordt lucht in de bol gepompt, en omdat er enkel aan de onderkant een opening is, duwt de lucht het water eruit." Met een compressor wordt er trouwens voortdurend zuurstof in de bol gepompt, zodat er constant verse lucht is, verduidelijkt hij nog. 

"We lanceren een nieuw tijdperk van restaurants", vertelt John Beernaerts, die Nemo33 een decennium geleden oprichtte. Aan de bol is een jaar lang gewerkt en er waren meerder pogingen nodig om het ontwerp te perfectioneren. Voorlopig zijn de plaatsen beperkt tot twee personen, maar het duikcentrum denkt wel al aan uitbreiding. Duikerskoppels die nog op zoek zijn naar een origineel Valentijnsdiner, zullen zich dus moeten haasten om op 14 februari nog een plaatsje te bemachtigen.

Bekijk hier de beelden van het onderwaterdiner