Huiszoeking in Franse parlement rond Penelopegate

Het Franse gerecht heeft vanmiddag een huiszoeking gehouden in het Palais Bourbon, het parlementsgebouw in Parijs. Het was op zoek naar materiële bewijzen dat Penelope Fillon tussen 1998 en 2002 inderdaad voor haar man heeft gewerkt, toen die nog parlementslid was. Vorige week lekte uit dat de rechtse presidentskandidaat zijn echtgenote een goed betaalde nepjob zou hebben bezorgd.

Volgens verschillende bronnen hebben de speurders de kantoren van François Fillon doorzocht. Nieuwszender BFMTV heeft uit goede bron vernomen dat er geen enkel materieel bewijs over de tewerkstelling van Penelope Fillon is aangetroffen.Volgens de krant Le Parisien zijn de speurders er zo goed als zeker van dat Penelope Fillon niet over een toegangsbadge beschikte, en evenmin over een passend e-mailadres.

Volgens de advocaat van François Fillon is dat laatste niet uitzonderlijk en beschikken veel medewerkers van buiten Parijs niet over zo'n toegangsbadge.

Gisteren zijn zowel François Fillon als zijn echtgenote Penelope ondervraagd door het gerecht. Fillon houdt vol dat hij niets onwettelijks heeft gedaan, maar de hele affaire dreigt zijn reputatie toch schade toe te brengen. De presidentskandidaat van "Les Républicains" kan zoiets missen als kiespijn in volle campagnetijd.