Lagerhuis debatteert over brexit: "Onrealistische Alice in Wonderland-plannen"

Vandaag en morgen debatteert het Britse Lagerhuis over het inroepen van artikel 50 om de scheiding van de EU te beginnen. Het Conservatieve parlementslid Ken Clarke, de enige Conservatief die tegen het opstarten van de procedure zal starten, maakte brandhout van de plannen van premier May. Desondanks is het zeker dat het parlement voor zal stemmen.
PA Wire/PA Images
Het Conservatieve parlementslid Ken Clarke tijdens zijn speech.

Het Lagerhuis debatteert over een korte tekst, de EU Notification on Withdrawal Bill, wetsvoorstel over kennisgeving aan de EU van terugtrekking. De tekst vraagt de parlementsleden de premier "de volmacht te geven om conform artikel 50 van het Europees Verdrag kennis te geven van het feit dat het Verenigd Koninkrijk uit de Eiropese Unie wil stappen".

Zonder verrassende gebeurtenissen is het zeker dat het voorstel zal aangenomen worden, want de Conservatieve partij van premier Theresa May beschikt over een ruime meerderheid en ook de oppositiepartij Labour heeft aangekondigd dat ze het voorstel niet zal dwarsbomen. Wel hebben tientallen parlementsleden van Labour al laten weten dat ze tegen de partijleiding in zullen gaan, en tegen zullen stemmen.

Andere parlementsleden, van de liberaal-democraten en de Schotse nationalisten, willen amendementen indienen om de brexit te "verzachten". De Conservatieve parlementsleden zijn aangemaand om tot het einde van het debat vandaag om middernacht te blijven, om te vermijden dat een van de amendementen zou goedgekeurd worden in een halflege vergadering, zo meldde de krant Daily Telegraph.

May had artikel 50, dat de procedure in gang zet om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen, graag zelf ingeroepen, maar het Britse Hooggerechtshof bepaalde dat het parlement daarvoor zijn goedkeuring moet geven.

Morgen wordt er over het wetsvoorstel gestemd, dat daarna naar allerlei commissies gaat, vervolgens naar het Hogerhuis, en uiteindelijk opnieuw naar het Lagerhuis. Waarschijnlijk zal het Verenigd Koninkrijk binnen zes weken, in de eerste helft van maart, de echtscheidingprocedure in gang zetten.

"Alice in Wonderland"

Opvallend was de toespraak van de Conservatieve veteraan Kenneth "Ken" Clarke, de enige van de 328 Conservatieven in het Lagerhuis die tegen het opstarten van de procedure zal starten.

Clarke ging hevig tekeer tegen premier May en hij maakte brandhout van haar "Alice in Wonderland-plannen" voor de brexit.

Clarke, die ooit nog minister van Financiën is geweest, zei dat het een fantasie was om te denken dat het Verenigd Koninkrijk een betere handelsovereenkomst zou kunnen sluiten met "America First" president Donald Trump.

In een speech vol sarcasme, die zijn collega's aan het lachen maakte en op het einde applaus kreeg, zei Clarke: "Blijkbaar volg je het konijn in het gat, en je komt tevoorschijn in een wonderland waar landen overal ter wereld in de rij staan om ons handelsvoordelen te geven, en toegang tot hun markten, iets waar we tot nu toe niet in geslaagd zijn.

"Vriendelijke mannen als president Trump en president Erdogan zijn eenvoudigweg ongeduldig om hun normale protectionisme overboord te gooien en ons toegang te geven", zo zei hij, in een duidelijke verwijzing naar het recente dubbele bezoek van May aan het Witte Huis en Turkije. 

"Laat me niet al te cynisch zijn", zo voegde hij er aan toe, "ik hoop dat dit waar is. Ik wil immers de beste uitkomst voor het Verenigd Koninkrijk van dit proces." "Ongetwijfeld houdt er ergens een hoedenmaker een theeparty met een slaapmuis", zo kwam hij terug op Alice in Wonderland.

Hij rondde zijn speech af met de woorden: "We hebben succes nodig in deze onderhandelingen over de handel, om een deel van de verliezen goed te maken die we zullen lijden door uit de eenheidsmarkt te stappen."

Clarke was het enig parlementslid dat applaus kreeg voor zijn speech. Maar zoals gezegd zal het wetsvoorstel hoogstwaarschijnlijk goedgekeurd worden, ondanks zijn verzet.