Luchthaven van Antwerpen ontruimd na reactie explosievenhond

De luchthaven van Antwerpen-Deurne is vanmiddag ontruimd nadat een passagier was tegengehouden die op een vlucht naar Nador, in Marokko, wilde stappen. Hij is meegenomen door de federale politie, maar is vanavond weer vrijgelaten. Het luchthavengebouw werd ontruimd omdat de bagage van de passagiers moest worden doorzocht, maar in de late namiddag is het gebouw weer vrijgegeven.

De helft van de passagiers naar Nador was al ingechekt en werd in veiligheid gebracht. Wie nog niet was ingechekt, werd uit het luchthavengebouw geëvacueerd. Volgens Marcel Buelens van luchthavenuitbater Egis werden alle passagiers opgevangen door de veiligheidsdiensten van de luchthaven.

"Rond 14 uur was er een vertrekkende vlucht naar Marokko", bevestigt Peter De Waele van de federale politie. "De explosievenhond heeft meerdere malen gereageerd op de handbagage van iemand die met die vlucht wilde vertrekken. U begrijpt dat de federale politie geen enkel risico heeft genomen en onmiddellijk tot evacuatie is overgegaan."

DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, kwam ter plaatse. De weg die naar het luchthavengebouw leidt, was afgezet. In de late namiddag heeft DOVO het gebouw weer vrijgegeven. In de vooravond is de opgepakte passagier ook weer vrijgelaten: de politie heeft hem uiteindelijk niets ten laste gelegd.

Er zijn geen vluchten afgelast. De passagiers werden afgeleid naar een ander gebouw op de luchthaven waar de zakenvluchten aankomen en vertrekken. De vertrekkende vlucht naar Nador heeft wel vertraging opgelopen.