Nieuwe kop rolt in Publifin-schandaal

Burgemeester van Ans Stéphane Moreau (PS) neemt ontslag. Dat meldt Belga. Hij stapt op in de nasleep van het Publifin-schandaal. Moreau is de sterke man van de intercommunale als CEO van de operationele poot Nethys. Tweede schepen Grégory Philippin volgt hem op.

Vorige week heeft de PS hem voor het blok gezet: aanblijven als burgemeester van Ans of de sterke man van Publifin blijven. Vandaag heeft Moreau zijn keuze gemaakt: hij legt zijn ambt als burgemeester neer.

Alles heeft te maken met de "ethische maatregelen" die de PS heeft aangekondigd in de nasleep van het Publifin-schandaal waarbij tal van Franstalige socialisten zijn betrokken. Voortaan verbiedt de partij haar leden tegelijk burgemeester en bestuurder te zijn in een bedrijf dat met overheidsgeld werkt.

Via zijn functie als CEO van de operationele poot Nethys is Moreau een van de machtigste mensen binnen Publifin. Tweede schepen Grégory Philippin volgt hem op als burgemeester.

Als gevolg van het schandaal met de Waalse intercommunale hebben verschillende van zijn partijgenoten de afgelopen dagen hun ambt eveneens neergelegd. Zo nam Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan vorige week ontslag. Zijn gewezen adjunct-kabinetchef Claude Parmentier kondigde dinsdag aan dat hij in september opstapt als burgemeester van Wanze, een jaar eerder dan gepland. Daarnaast hebben alle PS-mandatarissen de raad van bestuur van Publifin verlaten.

Raad van bestuur Publifin beperkter

De voorzitter van de Luikse intercommunale André Gilles (PS) heeft vanmiddag ook aangekondigd dat de raad van bestuur van Publifin in de toekomst nog slechts tien leden zal tellen. Het gaat om een inkrimping met bijna twee derde. Daarnaast wordt ook een ander bestuursorgaan, het uitvoerend bureau, geschrapt.