Nooit eerder zoveel belastingfraudegeld gerecupereerd

Belastingfraudeurs hebben vorig jaar ruim 254,6 miljoen terugbetaald aan de staatskas. Dat is een recordbedrag. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft ook nooit eerder zoveel belastingverhoging en sancties opgelegd: maar liefst 1,718 miljard euro. Ook een record. Daarvan is dus effectief zowat een zevende betaald. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is tevreden over deze resultaten en wil de komende jaren op dezelfde weg doorgaan.

Er is vorig jaar heel wat gezegd en geschreven over de bestrijding van belastingfraude, vooral over de regularisaties. Hoe het ook zij: sinds de Bijzondere Belastinginspectie vier jaar geleden begon te tellen hoeveel ze jaarlijks innen, heeft de inspectie nooit eerder zoveel geld geïnd.

Er werden ook nooit eerder zoveel dossier geopend van belastingfraude. Dat komt onder meer door de fiscale regularisatie en het schandaal van de Panama Papers. Maar de BBI kan ook meer werk verzetten want er is 100 man extra aangeworven en de informaticatechnieken zijn verbeterd.

Daarnaast heeft de betere internationale samenwerking ook geholpen, verklaart minister Van Overtveldt. “De strijd op alle fronten begint vruchten af te werpen”, zei de minister tevreden in “De ochtend” op Radio 1.

Dat er nog altijd zo’n groot verschil is tussen het bedrag van de sancties die worden opgelegd en het geld dat ook terugvloeit naar de staatskas, verklaart de minister doordat de inningen tijd nodig hebben en dat er nog processen lopen van fraudeurs die de maatregelen betwisten. “Het is mijn vaste wil om op dit spoor verder te gaan en vooral de grote fiscale fraude te bestrijden”, besloot de minister zijn reactie op de radio.