Regisseur Pedro Almodóvar wordt juryvoorzitter in Cannes

De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar zal de jury van het 70e festival van Cannes voorzitten. Daarmee krijgt de wedstrijd voor het eerst een Spaanse voorzitter. De flamboyante Spanjaard regisseerde in zijn ruim 30-jarige carrière 20 langspeelfilms. Hij viel zelf enkele keren in de prijzen in Cannes, onder meer in 1999 toen hij de prijs voor de beste regie won voor "Todo sobre mi madre".

Almodóvar, die de Australiër George Miller en regisseur van "Mad Max" opvolgt als juryvoorzitter, is blij verrast met de eer die hem te beurt valt. "Ik ben erg blij om de zeventigste verjaardag van het filmfestival van Cannes in deze bevoorrechte functie te vieren. Ik ben dankbaar en vereerd, en ik ben zenuwachtig!", klinkt het in een verklaring.

"Juryvoorzitter zijn is een zware verantwoordelijkheid. Ik kan u zeggen dat ik me met mijn lichaam en ziel zal wijden aan deze taak", voegde hij eraan toe.

De 67-jarige Pedro Almodóvar was in 1992 al gewoon jurylid in Cannes onder het voorzitterschap van Gérard Depardieu. Hij viel er ook al in de prijzen met "Todo sobre mi madre" en "Volver", maar hij won nog nooit de Gouden Palm voor de beste film. De tweevoudige Oscarwinnaar zal die prijs nu zelf mogen uitreiken op 28 mei.