Video player inladen ...

Schuilkelder WOII blootgelegd in Gentbrugge

Wie één van onze schuilkelders van de Tweede Wereldoorlog wil bezoeken, moet morgenochtend naar Gentbrugge.  Daar is, vlak tegenover het station van Merelbeke, een schuilplaats opgegraven, die vanaf mei 1943 meer dan 100 mensen kon herbergen tijdens bombardementen, vooral van de geallieerden. 

De structuur is een kleine 3 meter breed en zo'n 15 meter lang en is gebouwd met beton en baksteen. Veel comfort is er niet, buiten wat verlichting en houten zitbanken.  Er was ook plaats voor een chemisch toilet.

De schuilkelder is blootgelegd omdat er aan de het plein gewerkt wordt en er allerlei nieuwe leidingen moeten komen. Nu staat er nog water in, maar tegen morgen zal dat weg zijn en kunt u dus even door de kelder wandelen en proberen te ervaren waar de burgers meer dan 70 jaar geleden hun toevlucht zochten.  Daarna wordt de schuilplaats onherroepelijk opgevuld.

lees ook