Theresa May is onverbiddelijk: Trump komt op staatsbezoek

De Britse premier Theresa May blijft achter het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk staan. Gisteren kwamen tienduizenden mensen op straat tegen het omstreden inreisverbod van Trump. Meer dan 1,5 miljoen Britten tekenden ook een petitie om het staatsbezoek af te gelasten. Toch kan er ook gelachen worden: de Britse pers wrijft zich in de handen over "gezellige" onderonsjes tussen Trump en enkele royals.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

May houdt voet bij stuk. De uitnodiging naar Trump is verstuurd én aanvaard. Over de nieuwe migratieregels die Trump doorvoerde, is de Britse premier kort en bondig: "Het Verenigd Koninkrijk kiest voor een andere aanpak". "De VS is een hechte bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk. We werken op vele vlakken samen en hebben gemeenschappelijke interesses", klinkt het.

May wil duidelijk de economische verstandhouding gaaf houden met het oog op de brexit. Ze weigert meer te zeggen over het omstreden inreisverbod dat Trump ingesteld heeft. Downing Street ontkent niet dat de premier al van de plannen op de hoogte was toen ze Trump ontmoette in de VS. Oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) vroeg ook al aan May om te luisteren naar de ruim 1 miljoen Britten die de komst van Trump niet zien zitten. Maar May is onverbiddelijk.

Hoofdpijn voor Buckingham Palace?

Intussen heeft de Britse pers zich al verkneukeld over het staatsbezoek van Trump dat gepaard gaat met een ontmoeting met de Queen. "Trump bezorgt Buckingham Palace hoofdpijn", is de algemene teneur.

Het staatsbezoek staat gepland voor deze zomer. Wie van het Britse hof de nieuwe president allemaal zal spreken, is onduidelijk. Een ontmoeting met kroonprins Charles kan pijnlijk worden. Charles heeft net een boek uit over de klimaatverandering, een thema dat hem nauw aan het hart ligt. Trump gelooft helemaal niet in de klimaatverandering.

Een babbel met Catherine "Kate" Middleton, de echtgenote van prins William, belooft eveneens spannend te worden. Trump tweette enkele jaren geleden over de borsten van de hertogin. Kate stond toen in het oog van een mediastorm toen ze op vakantie in Frankrijk topless had gezonnebaad. Een paparazzo wist alles op de gevoelige plaat vast te leggen. Kategate leidde tot een rechtszaak over privacy. Trump zag geen enkel probleem. "Komaan, Kate", tweette hij (zie hieronder).

Prins William zelf zal ook even moeten (door)slikken wanneer hij de president ziet. Trump liet in een radio-interview vallen dat hij met prinses Diana -de moeder van William- in bed had kunnen belanden. Die uitspraak volgde na haar tragische ongeluk. Drie jaar later verklaarde hij in hetzelfde radioprogramma Lady Diana "crazy" (gek).