Transjongens voortaan welkom bij Boy Scouts of America

Transjongens mogen zich voortaan aansluiten bij de Boy Scouts of America, de grootste scoutsgroep in de VS. Dat meldt secretaris-generaal Michael Surbaugh in een videoboodschap. Daarmee komt een einde aan een beleid dat transjongens ruim een eeuw uitsloot.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De inhaalbeweging die de Boy Scouts of America (BSA) enkele jaren geleden richting meer diversiteit heeft ingezet, zet zich onverminderd door. Nadat de organisatie zich in 2014 voor homoseksuele leden en in 2015 voor homoseksuele leiders had opengesteld, laat ze sinds gisteren ook transjongens toe.

"Meer dan honderd jaar heeft de BSA de gegevens op het geboortecertificaat aangegrepen om te bepalen of iemand aan gescheiden activiteiten mag deelnemen", staat te lezen op de officiële website. "Die aanpak is niet langer valabel gezien gemeenschappen en staten genderidentiteit anders interpreteren en wetten van staat tot staat variëren."

Sinds gisteren aanvaardt de BSA dan ook kinderen en jongeren op basis van de genderidentiteit die ze zelf aangeven bij hun inschrijving. Dat betekent dat transjongens voortaan welkom zijn. In een videoboodschap laat secretaris-generaal Surbaugh verstaan dat weken van intense gesprekken op alle niveaus van de BSA aan deze beslissing zijn voorafgegaan.

Rex Tillerson

Het besluit van de BSA komt middenin een maatschappelijk debat over genderidentiteit en transrechten dat de jongste jaren fel is opgelaaid in de VS. Het maakt ook discriminatie onmogelijk zoals Joe Maldonado uit New Jersey vorig jaar te beurt viel. Die transjongen van 8 mocht een maand na zijn inschrijving in zijn lokale scoutsgroep niet langer aan de activiteiten deelnemen na klachten van ouders.

De BSA telt naar eigen zeggen 2,3 miljoen leden tussen 7 en 21 in de VS, onder wie enkele prominente figuren. Een van hen is Rex Tillerson, de man die de Amerikaanse president Donald Trump als zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft voorgedragen. Tillerson was een van de drijvende krachten achter de toelating van homoseksuele leden en leiders binnen de BSA.