Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken slachtoffer van hacking "in stijl van Democraten"

Hackers zijn erin geslaagd in tientallen e-mailaccounts van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken in te breken. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Lubomir Zaoralek. Hij houdt "een ander land" verantwoordelijk en zegt dat de inbraak gelijkaardig is aan die in de systemen van de Democratische partij in de VS.
WANGMO/ EurekaSlide

Hij heeft het gecheckt en gedubbelcheckt en nu is Zaoralek het zeker: hackers hebben ingebroken in e-mailaccounts van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken, zo zegt hij. De minister is hiervan sinds begin januari op de hoogte, maar komt pas vandaag en na een grondige controle met het nieuws naar buiten.

Tientallen e-mailaccounts zijn gehackt, zo beweert Zaoralek. Ook het zijne is niet aan de aanval ontsnapt. Hij houdt vol dat de hackers op geen vertrouwelijke informatie de hand hebben kunnen leggen. Toch zouden ze een aanzienlijke hoeveelheid data hebben gestolen.

"Enkel ander land kan aanval hebben uitgevoerd"

"Ik heb dit met onze beste experts besproken", zegt Zaoralek. "Ze zeiden me dat de aanval zodanig gesofistikeerd was dat enkel een ander land van buitenaf die kan hebben uitgevoerd. Ze vertelden me ook dat dat stijl van de aanval opvallende gelijkenissen vertoont met die op de systemen van de Democratische partij in de VS."

Met dat laatste verwijst Zaoralek (kleine foto) naar de hacking waarvan de Democraten afgelopen zomer het slachtoffer zijn geworden en waarbij klokkenluiderswebsite Wikileaks nadien tientallen documenten heeft gepubliceerd die nadelig waren voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

De administratie van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama wees nadien Rusland met de vinger. Dat land zou de hacking hebben uitgevoerd om de reputatie van Clinton te schaden en Donald Trump aan een verkiezingsoverwinning te helpen. Zelf heeft Rusland die aanklacht altijd ontkend.