Tusk noemt Trump een bedreiging voor Europa, naast Rusland, China en de radicale islam

Europees president Donald Tusk noemt de Amerikaanse president Trump een bedreiging voor Europa, naast Rusland, China en de radicale islam. Hij zegt dat in een brief aan de Europese leiders aan de vooravond van een Europese top over de toekomst van de EU.

In zijn brief schrijft Tusk dat Europa voor de grootste uitdagingen staat in zijn 60-jarige geschiedenis. Een assertief China, Ruslands agressieve politiek tegen zijn buren en de radicale islam die de anarchie in het Midden-Oosten en Afrika aanstoken, zijn externe bedreigingen voor Europa. " Deze dreigingen, samen met de zorgwekkende verklaringen van de nieuwe Amerikaanse regering maken onze toekomst zeer onvoorspelbaar."

"Voor de eerste keer in onze geschiedenis worden, in een steeds meer multipolaire wereld, velen anti-Europees of eurosceptisch", stelt Tusk vast. "Vooral de veranderingen in Washington creëren een voor de Europese Unie moeilijke situatie: de nieuwe regering stelt kennelijk het Amerikaanse buitenlands beleid van de voorbije 70 jaar in vraag."

De woorden van Tusk vormen de scherpste uithaal uit Europese hoek tegen Trump, sinds zijn inauguratie elf dagen geleden. Veel Europese leiders zijn niet te spreken over de uitspraken van Trump over de Europese Unie: zijn lof voor de brexit, het aanmoedigen van andere landen om het Britse voorbeeld te volgen en zijn misprijzen voor het Europese vluchtelingenbeleid.

Europese trots

Volgens Tusk zal een desintegratie van de Europese Unie niet leiden tot het herstel van een soort mythische volledige soevereiniteit van de lidstaten, maar tot een echte afhankelijkheid van de grootmachten: de VS, Rusland en China.

"Alleen samen kunnen we volledig onafhankelijk zijn", zegt Tusk. "Wat we nu nodig hebben is moed, vastberadenheid en politieke solidariteit van de Europeanen. Laat ons onze Europese trots tonen. Als we doen alsof we de woorden en de beslissingen tegen de EU niet horen, dan zullen de mensen stoppen om Europa te zien als hun thuis en dan zullen andere landen ons niet meer respecteren", aldus Tusk.

De Europese leiders komen vrijdag bijeen in Malta om te praten over de toekomst van de EU, na het vertrek van Groot-Brittannië uit de unie.