UGent reikt eredoctoraat uit aan Isabel Allende

De Gentse Universiteit reikt een eredoctoraat uit aan de Chileense succesauteur Isabel Allende. Ook Philippe Herreweghe (Collegium Vocale Gent), Nobelprijswinnaar professor Paul Nurse en kunsthistoricus professor David Freedberg zullen in dit jubileumjaar gehuldigd worden.

De 74-jarige Isabel Allende krijgt een eredoctoraat voor de impact die ze met haar literatuur heeft op de maatschappij, motiveert de Gentse Universiteit. Allende schreef verschillende bestsellers, waaronder "Eva Luna", "Fortuna's dochter" en "De stad van de wilde goden".

Haar laatste werk "De Japanse minnaar" stond meteen na het verschijnen in de top tien van de best verkochte romans in Vlaanderen. Haar debuutwerk "Het huis met de geesten" werd in 1993 verfilmd door de Deense regisseur Bille August met onder meer Jeremy Irons, Meryl Streep en Glenn Close in de hoofdrollen.

Wegens zijn muzikale verdiensten, zowel nationaal als internationaal, eert de UGent ook dirigent Philippe Herreweghe van het wereldbefaamde ensemble "Collegium Vocale Gent".

Nog in de cultuursector wordt een eredoctoraat uitgereikt aan kunsthistoricus David Freedberg, directeur van het Warburg Institute, voor zijn beschrijving van nieuwe denkkaders in verschillende uiteenlopende wetenschapsgebieden.

Nobelprijswinnaar professor Paul Nurse, tot slot, wordt gelauwerd voor zijn onderzoek naar de celdeling, een onderzoek van zeer groot belang in de strijd tegen kanker.

Jubileumjaar

De academische zitting vindt plaats op 24 maart 2017 en wordt gevolgd door een concert in de Opera Gent, met onder meer de eerste uitvoering van de universitaire hymne onder leiding van Dirk Brossé.

De Dies Natalisviering staat dit jaar volledig in teken van de 200e verjaardag van de stichting van de UGent.