Wat doet een maand zonder alcohol met het lichaam van een sociale drinker?

Vandaag start "Tournée Minérale", een initiatief van de Stichting tegen Kanker en De Druglijn om heel de maand februari geen alcohol te drinken. Maar haalt dat wel iets uit voor een matige, "sociale" drinker? Wel degelijk, vooral de lever heeft er baat bij, zo blijkt, en ook de regeling van de bloedsuiker en de cholesterol lijkt te verbeteren.

Alcohol is een drug die zware gevolgen voor de gezondheid kan hebben, en daarvoor hoef je niet elke dag stomdronken te worden. Wie meer drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid, - vroeger twee eenheden alcohol per dag voor een vrouw en drie voor een man, nu tien eenheden per week voor iedereen -, loopt een verhoogd risico op hartziekten,beroertes, leverziekten, depressies, dementie en mond-, keel-, maag-, lever- en darmkanker.

Veel onderzoek is er niet naar gedaan, maar een maand geen alcohol drinken, blijkt wel degelijk gunstige effecten te hebben, zelfs voor een gematigde, "sociale" drinker.

Minder levervet

De lever breekt alcohol af, maar als hij te veel alcohol te verwerken krijgt, kan de lever gaan vervetten. Die ophoping van vet kan leiden tot ontstekingen en tijdelijke littekenvorming die fibrose wordt genoemd, uiteindelijk kan ze leiden tot onomkeerbare littekenvorming die cirrose genoemd wordt, en die de structuur van de lever beschadigt.

Na een maand niet drinken, bleek dat het vet op de lever bij gematigde drinkers gemiddeld met 15 procent verminderd was.

Bloedsuiker

Het niveau van glucose - een suiker - in het bloed daalt na een maand onthouding gemiddeld met 16 procent. Dat wijst erop dat de regeling van suiker in het bloed beter verloopt en dat is goed nieuws. Een hoge bloedsuiker verhoogt immers het risico op type 3 diabetes.

Lagere cholesterol

De cholesterol in het bloed daalt gemiddeld na een maand onthouding met bijna 5 procent. Een hoog cholesterolniveau verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Gewichtsverlies

Gemiddeld verliest een matige drinker 1,5 kilogram aan gewicht na een maand zonder alcohol. Alcohol bevat erg veel calorieën en het leidt ook vaak tot het nuttigen van vette snacks als kaas, nootjes, chips en dergelijke. Zwaarlijvigheid kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden, en dus is 1,5 kilo vermageren voor de meeste mensen ongetwijfeld goed nieuws.

Beter slapen

Veel mensen die een maand lang niet meer drinken, geven aan dat ze beter slapen. Alcohol is een kalmerend middel dat iemand slaperig kan maken, maar het verstoort ook de slaapcyclus, zodat men een minder diepe, versterkende slaap krijgt. Sommige mensen zeggen meer energie te hebben en moeilijk in slaap te kunnen raken, maar ook zij blijken minder moe te zijn bij het ontwaken. 

Andere effecten

Veel mensen zeggen na een maand zonder alcohol dat hun concentratie verbeterd is, en ook hun geheugen. Een maand onthouding blijkt mensen ook meer energie te geven, en hun vertering loopt vlotter. Ook een evenwichtiger humeur en een mooiere huid worden nog genoemd als gunstige effecten.

Is het voldoende?

Het is niet geweten hoe lang de gunstige effecten van een maand onthouding duren als men opnieuw begint te drinken. Wel is alvast gebleken dat een "boemerangeffect" niet speelt, mensen gaan niet meer drinken na een maand onthouding dan ze daarvoor deden.

Het blijkt zelfs zo te zijn dat bijna alle mensen minder drinken na een maand onthouding. En dat is ook een belangrijke doelstelling van acties als "Tournée Minérale", mensen bewust maken van hun drinkgewoontes, en bepaalde van die gewoontes, zoals de dagelijkse glaasjes wijn voor de tv, of de dagelijkse pintjes na het werk, doorbreken.

Meer weten?

Wie meer wil weten over de effecten van een maand zonder alcohol, hoe men tot de conclusie is gekomen en hoe de gezondheidseffecten juist tot stand komen, kan dat vinden in een meer uitgebreid artikel, Tournée Minérale: wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam?