37 maanden cel voor mensensmokkelaar die auto stuurloos deed crashen

De Brugse rechtbank heeft een 21-jarige Iraaks-Koerdische mensensmokkelaar veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf en een boete van 66.000 euro. Toen de politie hem in oktober vorig jaar in Oostkamp in de gaten kreeg, verstopte hij zich tussen de vluchtelingen en liet hij zijn wagen stuurloos verder rijden, waarop die crashte.

Op 12 oktober vorig jaar kregen twee inspecteurs van de wegpolitie een verdachte Volkswagen Sharan in de gaten op E40 ter hoogte van Jabbeke. Er volgde een kilometerslange achtervolging, waarop de bestuurder de snelweg verliet in Oostkamp.

Op een kruispunt kroop de bestuurder naar achter om zich tussen de vluchtelingen te mengen. Zo liet hij de auto stuurloos crashen. De "spookauto" dwarste de rijbaan, botste tegen de rand van het trottoir en kwam tenslotte in het midden van de weg tot stilstand. "De chauffeur zat op dat moment in de koffer, bovenop vijf andere mensen. Dankzij zijn herkenbare berenmuts kon de politie hem identificeren", aldus procureur Frank Demeester.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel gevraagd, maar de advocaat vroeg een milde straf met uitstel. "Die jongen is eigenlijk zelf een slachtoffer van mensensmokkelaars. Optreden als chauffeur was een manier om voor zijn eigen overtocht naar Engeland te betalen", aldus meester Nadia Lorenzetti. De man krijgt uiteindelijk drie jaar en één maand effectief, bovenop een hoge geldboete.