"Heilige graal onder de Legosteentjes" gaat onder de hamer

Catawiki verkoopt een massief gouden Legosteentje. Het gaat om een geschenk dat de Deense speelgoedfabrikant jaren geleden kortstondig aan een selecte groep zakenpartners en medewerkers uitdeelde. Dat maakt dit exemplaar tot de "heilige graal onder de Legosteentjes".

Legosteentjes zijn doorgaans van plastic gemaakt, maar tussen 1979 en 1981 produceerde de Deense speelgoedfabrikant een miniem aantal gouden exemplaren. Het ging om exclusieve stukken als relatiegeschenk voor zakenpartners en voor een aantal medewerkers die 25 jaar in dienst waren.

Nog tot vanavond 20 uur biedt onlineveilinghuis Catawiki een van deze gouden Legosteentjes te koop aan. "Het is het steentje van een Italiaanse zakenpartner van Lego die het in 1980 kreeg voor zijn bijdrage aan de marktontwikkeling in zijn land", vertelt expert Rolf Nagtzaam van Catawiki.

Volgens Catawiki zijn niet meer dan 10 zulke gouden Legosteentjes gemaakt. Ze zijn dan ook bijzonder gegeerd onder verzamelaars die ze als de "heilige graal onder de Legosteentjes" beschouwen. Vijf jaar geleden kwam voor het laatst zo'n steentje op de markt. Die verkoop bracht toen bijna 14.000 euro op. Catawiki verwacht dat het huidige gouden steentje tot 15.000 euro oplevert.