CD&V en Open VLD vinden Bourgeois te braafjes over VS-beleid

Meerderheidspartijen CD&V en Open VLD vinden dat minister-president Geert Bourgeois (N-VA) het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump voor enkele moslimlanden feller moet veroordelen. Bourgeois had dat verbod arbitrair genoemd en in strijd met de rechtszekerheid voor wie al een visum heeft. Hij vindt dat zijn coalitiepartners niet goed hebben geluisterd.

"Ik vind dat u met meer klem in onze naam moet zeggen dat wij dit principieel niet aanvaarden", vindt Sabine De Bethune (CD&V). "Het gaat ook over onze waarden en onze gedeelde belangen. Ik zou u echt willen uitnodigen om dat in onze naam ook helder te formuleren."

Rik Daems (Open VLD) formuleert het iets scherper: "Een onderscheid maken op basis van herkomst, religie of ras is onverbloemd racisme. Dat is wat vandaag in de Verenigde Staten gebeurt. Daarom vraag ik u om elke racistische daad van de Verenigde Staten heel uitdrukkelijk en scherp te veroordelen."

Ook oppositiepartijen SP.A en Groen vinden dat de Vlaamse regering uitdrukkelijker moet aangeven dat het Amerikaanse inreisverbod tegen de internationale regels ingaat.

"Ze hebben niet goed geluisterd", reageert Geert Bourgeois in "Villa Politica". "Als minister-president ben ik heel duidelijk geweest. (...) Ik heb ten eerste gezegd dat elk land soevereine bevoegdheden heeft om te beslissen wie het al dan niet binnenlaat. Maar een maatregel waarbij 7 moslimlanden worden geviseerd, terwijl er ongeveer 40 moslimlanden zijn, noem ik arbitrair. Twee: wie al een visum of een groene kaart heeft, niet binnenlaten, is een schending van het rechtszekerheidsbeginsel. Bovendien leidt het zo abrupt afkondigen van maatregelen tot chaos." Conclusie? "Ik denk dat ik heel duidelijk ben geweest in mijn beoordeling daarover."

Meerderheidspartijen halen uit naar lauwe reactie Bourgeois op visabeleid Trump

"Het visumbeleid van Trump veroorzaakt chaos"