De drie films die je volgens Ward Verrijcken deze week moet zien

Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft het filmaanbod van deze week bekeken en beveelt de Amerikaanse films "Moonlight", "Hidden figures" en "Jackie" aan. Het zijn drie producties die ook in de running zijn voor de Oscars. ""Moonlight" is misschien zelfs de beste film van het hele bioscoopjaar", aldus Verrijcken.

Moonlight (VS)

regie Barry Jenkins
met Ashton Sanders, Alex R. Hibbert, Naomie Harris, Janelle Monáe, Duan Sanderson, Shariff Earp, Mahershala Ali

De beste film van deze week en misschien zelfs meteen de beste film van het hele bioscoopjaar 2017 is “Moonlight”. Die film gaat over de zwarte man Chiron en drie cruciale periodes uit zijn leven: als kind, als tiener en als volwassen man.

Hij groeit op in een harde verpauperde buurt in Miami. Daar zoekt hij heel hard zijn plaats in de wereld omdat hij worstelt met zijn homoseksualiteit.

“Moonlight” van de Amerikaanse regisseur Barry Jenkins is een schitterende film, ongelofelijk mooi gefotografeerd en heel straf vertolkt.

Hidden figures (VS)

regie Theodore Melfi
met Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge, Glen Powell

Ook genomineerd voor de Oscar voor de beste film is “Hidden figures”. Dat is de waargebeurde kroniek van drie hyperintelligente wiskundigen, die in de jaren 60 voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkten.

Met hun berekeningen zorgden ze ervoor dat John Glenn de eerste astronaut werd, die in een baan rond de aarde kon vliegen. Maar het waren drie zwarte vrouwen en om die reden werden ze schandalig genoeg op hun werk serieus gediscrimineerd.

“Hidden figures” is geen grootse filmkunst, maar omdat het waargebeurd is, is het heel interessante en zelfs ontroerende cinema.

Jackie (VS)

regie Pablo Larrain
met Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt, Richard E. Grant, Caspar Phillipson, Beth Grant

En we blijven in de sixties in de USA met “Jackie”. Dat is een film over de betreurde Jackie Kennedy in de dagen vlak voor en na de moord op haar echtgenoot, de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963.

Geweldig gecast is deze film, want de hoofdrol is voor Nathalie Portman. Ze lijkt heel erg op Jackie Kennedy en ze is altijd in close-up heel sterk aan het acteren.

Omdat het een vrouw is die aan de ene kant heel erg uit staatsbelang handelde tijdens de organisatie van die begrafenis, maar ook een vrouw die goed genoeg besefte dat ze eigenlijk handelde vanuit haar ijdelheid.