De Wever: "Hopelijk beseft iedereen dat lage-emissiezone noodzakelijk is"

Vandaag wordt de lage-emissiezone van kracht in Antwerpen. "We beseffen dat dit kan gepaard gaan met ongemakken, maar hopen dat dit toch tot een minimum wordt beperkt", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Hopelijk beseft iedereen dat dit noodzakelijk is."

Wie vanaf vandaag in Antwerpen moet zijn met de auto, kijkt het best zijn gelijkvormigheidsattest eens na. Concreet mogen dieselwagens die ouder zijn dan 10 jaar en geen roetfilter hebben, de stad niet meer in. Benzineauto's mogen niet ouder zijn dan 22 jaar. Op de website van de stad Antwerpen kunt u nagaan of uw auto voortaan de stad nog binnen mag. De stad wil daarmee de luchtkwaliteit verbeteren. Slimme camera's zullen alle auto's die de zone binnenrijden controleren en eventueel beboeten.

Antwerpen is de eerste stad van het land die een dergelijke lage-emissiezone invoert. "We moeten dit doen voor de hoge waarden fijn stof en roet in de lucht", legt burgemeester De Wever uit. "We beseffen dat het kan gepaard gaan met ongemakken en misschien kinderziektes, maar hopen dat dit tot een minimum beperkt blijft en iedereen toch beseft dat het echt wel nodig is."

Volgend jaar volgt Mechelen het voorbeeld van Antwerpen door ook een lage-emissiezone in te voeren. Vanaf dan zal ook Brussel geleidelijk aan zo'n zone invoeren. In 2020 volgt ook Gent. In onder meer Nederland en Duitsland zijn er al langer steden waar vervuilende auto's uit het stadscentrum worden geweerd.

2016 Tim de Waele

Meest gelezen