Didier Reynders: "Decennialang zijn stempel gedrukt op Congolese politiek"

De minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van Etienne Tshisekedi en het Congolese volk. Reynders omschrijft de overleden politicus als "een figuur die decennialang zijn stempel heeft gedrukt op de Congolese politiek". De premier Charles Michel eert Tshisekedi als een visionair en een sterk boegbeeld.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van Etienne Tshisekedi en het Congolese volk na het overlijden van de politicus op 84-jarige leeftijd.

"De laatste strijd van Etienne Tshisekedi voor de naleving van de grondwet en de democratie leidde tot het akkoord van ‪31 december. Samen met de Congolese bevolking, die vandaag treurt, wenst België dat deze erfenis van de voorzitter het "Rassemblement" wordt gerespecteerd", aldus Reynders.

Premier Charles Michel treedt zijn partijgenoot bij. "De dood van Etienne Tshisekedi berooft ons van een visionair en een sterk boegbeeld uit de Congolese politiek. Hij was een fervent verdediger van de democartiein Congo. Hij heeft zijn leven gewijd aan zijn land", aldus Michel.

De politieke carrière van Etienne Tshisekedi overspant zowat de hele onafhankelijkheid van Congo. Hij richtte begin de jaren 80 de belangrijkste oppositiepartij l'Union pour la Democratie et le Progrés Social op. Hij is in Brussel overleden in een ziekenhuis.