Fillon: "Ben slachtoffer van institutionele staatsgreep van links"

François Fillon, de presidentskandidaat van rechts in Frankrijk, is naar eigen zeggen slachtoffer van een institutionele staatsgreep van links. Hij heeft dat gezegd tijdens een besloten bijeenkomst van parlementsleden van zijn partij "Les Républicains". Hij vroeg hen ook nog twee weken geduld te hebben, tot de resultaten van het gerechtelijk onderzoek worden bekendgemaakt dat is ingesteld na onthullingen over een nepjob voor zijn echtgenote Penelope.

De druk op de rechtse presidentskandidaat François Fillon neemt nog toe. Het satirische weekblad Le Canard Enchaîné komt met nieuwe onthullingen over het salaris van zijn vrouw Penelope, die betaald zou zijn voor parlementair werk dat ze nooit gedaan heeft. Ze zou 930.000 euro bruto gekregen hebben, in plaats van 600.000 euro zoals eerst gezegd.

Fillon zou bovendien ook zijn kinderen, Marie en Charles, hebben aangenomen toen hij van 2005 tot 2007 senator was. Zij zouden alles samen 84.000 euro hebben verdiend. Fillon doet de berichten af als een professionele lastercampagne tegen hem. Het parket is de beschuldigingen nog aan het onderzoeken.

In elk geval doen de beschuldigingen Fillon geen deugd. Tot voor kort gold hij als de grote kanshebber om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te winnen, maar uit een peiling die vandaag is gepubliceerd blijkt dat hij mogelijk zelfs de tweede ronde niet meer zou halen en zou worden voorbijgestoken door Emmanuel Macron van de centrumbeweging "En Marche!".