Geen hogere gsm-rekening na afschaffing roamingkosten

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord gesloten dat moet voorkomen dat u opdraait voor de afschaffing van de roamingkosten. Vanaf 15 juni kunt u in heel Europa tegen hetzelfde tarief bellen, sms'en en surfen als in eigen land.

Op 15 juni worden de roamingtarieven afgeschaft, dan betaalt u in eender welk ander Europees land evenveel als in uw thuisland om te bellen, sms'en of mobiel te surfen. Om te voorkomen dat de telecomoperatoren dat inkomstenverlies doorrekenen op uw gsm-factuur, hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt over lagere groothandelsprijzen voor telecomoperatoren.

"Dit is een grote overwinning voor de Europese consument", meldt het Finse Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri, nadat ze iets na middernacht de onderhandelingen succesvol had kunnen afronden. Er zijn maximumtarieven overeengekomen die de operatoren elkaar mogen aanrekenen wanneer hun klanten in het buitenland bellen, surfen of sms'en. Die tarieven liggen ongeveer 90 procent lager dan nu het geval is.

Volgens de onderhandelaars van het parlement zullen de lagere tarieven nog steeds de kosten van de operatoren dekken, zonder dat ze een goed functionerende markt in de weg staan.

De Croo: "Geen tariefmuren meer binnen EU"

Ook minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) is blij met het akkoord over de roamingstarieven. "Dit is een belangrijke stap voor Europa. In een eengemaakt Europa passen geen tariefmuren. Binnenkort kunnen mensen zonder zorgen voor een hoge factuur mobiel bellen en surfen binnen de EU. Dat zal het gebruik van digitale toepassingen tijdens vakantie en buitenlandse verplaatsingen voor bedrijven goedkoper maken, en de digitale economie stimuleren.”