Gevangenis van Vorst nieuwe stijl: minder gedetineerden, gebouw blijft oud

In de gevangenis van Vorst zijn een aantal grondige aanpassingen gebeurd. De gevangenis had een slechte reputatie, zeker na de wekenlange staking van de cipiers vorig jaar. De burgemeester van Vorst dreigde een half jaar geleden met sluiting als er niet snel verandering zou komen. Vandaag kon de pers een kijkje komen nemen.

Vorst is nu een strafhuis waar alleen veroordeelde gedetineerden worden opgesloten. Het gebouw is inderdaad aangepakt, zo blijkt. Er zijn nu brandtrappen, hier en daar is geverfd en er is eindelijk gemeenschappelijk sanitair.

Het blijft echter een oud gebouw. "Het is een gebouw uit de 19e eeuw. Dat kan je niet verbergen en dat moet je ook niet verbergen", zegt directeur Jürgen Van Poucke.

Er zijn ook een pak minder gevangenen: 180 in totaal. 100 van hen leven in een open regime.

Het probleem van de overbevolking lijkt nu echter te zijn verschoven naar de gevangenis van Sint-Gillis, vlakbij. Daar zitten nu bijna 900 gedetineerden.

Meest gelezen