Karolien Debecker en Dimitri Leue waken over de Jeugdboekenmaand

Woensdag 1 maart start de Jeugdboekenmaand. Dat meldt Iedereen Leest. Het thema dit jaar is "M/V/X". Meter en Peter zijn deze keer presentator Karolien Debecker van MNM, en acteur en auteur Dimitri Leue.

Tijdens de Jeugdboekenmaand wil Iedereen Leest het belang van leesplezier en boeken voor kinderen en jongeren onder de aandacht brengen. Dit jaar is bewust gekozen voor het thema "M/V/X", een maatschappelijk relevant thema dat het wil hebben over jongens en meisjes, rolpatronen, gender, identiteit en jezelf zijn. De ondertitel is dan ook "je bent wie je bent". Boeken kunnen hokjes doorbreken en beelden bijstellen.

Iedereen Leest heeft het opzet overigens verlengd van een week naar een maand, vandaar de Jeugdboekenmaand. Van 1 tot en met 31 maart vieren scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra mee. Ook de doelgroep werd uitgebreid, met de 12- tot 15-jarigen.

"Kinderen die lezen, hebben zoveel meer kansen in het leven"

Karolien Debecker van MNM en Dimitri Leue helpen de boodschap uitdragen als meter en peter. Ze hebben beiden een hart voor boeken en affiniteit met het thema, luidt het. Voor Leue is aandacht voor lezen cruciaal. "Kinderen die lezen, hebben zoveel meer kansen in het leven. Ze worden slimmer, knapper, grappiger, succesvoller en gelukkiger. Misschien is dat niet helemaal waar, maar dat is net het fijne. Boeken nemen een loopje met de werkelijkheid, maar bieden soms meer waarheid dan het echte leven."

"Gender gaat niet enkel om seksualiteit, maar vooral om die stereotiepe hokjes waar het merendeel van de mensen niet in past. Ik was een V, maar ik voelde me zowel V als M als X. Ik was een echte Pipi Langkous, ik verkende de grenzen tussen jongen en meisje zijn. En daar had ik graag meer voorbeelden van gezien", licht Karolien Debecker toe.