Klimaatscepticus en omstreden Trumpadviseur speecht op conferentie over klimaatverandering

Myron Ebell, de omstreden Trumpadviseur en klimaatscepticus, is op bezoek in België. Hij heeft er op uitnodiging van de Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers de openingsspeech gegeven op een conferentie rond klimaatverandering. Maar wie is Myron Ebell? En waarom is er zo veel protest tegen zijn komst?

Myron Ebell geldt als een notoir klimaatscepticus en is een van de meest omstreden adviseurs van Trump. Hij omschrijft de opwarming van de aarde als een "mythe", gelooft dat we ons geen zorgen moeten maken en ontkent dat klimaatverandering door de mens veroorzaakt is.

Meer nog: in 2006 schreef hij dat zelfs als de klimaatsverandering een feit is, het een goede zaak zou zijn: minder strenge winterstormen en een aangenamer klimaat in bepaalde delen van de wereld. Wanneer hij het verwijt krijgt dat hij geen wetenschapper is, antwoordt hij: "Ik spreek als een goed geïnformeerde leek."

"Milieubeweging is grootste bedreiging"

In september vorig jaar werd Myron Ebell door Donald Trump benoemd tot hoofd van diens transitieteam voor het Amerikaanse milieuagentschap EPA.

Op de vraag waarom nét hij die job gekregen had, antwoordde hij aan "Terzake"-journalist Dirk Van Zundert: "Trump gelooft dat de federale regering zo niet verder kan. En ik zei: "Daar ga ik mee akkoord". Trump gelooft dat het EPA een van de grootste problemen is wat betreft de economische groei in de VS. Ook daar ga ik mee akkoord. Trump gelooft dat het EPA grondig moet worden hervormd. Daar ga ik eveneens mee akkoord en dat is waarom hij mij gekozen heeft."

Het Amerikaanse milieuagentschap wil hij dan ook afslanken en de milieubeweging noemt hij de grootste bedreiging voor vrijheid en vooruitgang. "De milieubeweging komt voort uit een geloof in twee dingen: dat overheidsinmenging altijd voorrang moet krijgen op burgers die hun individuele keuzes willen maken en dat deskundigen voor alles aan het roer moeten staan", vertelde hij tijdens zijn toespraak waar hij overigens in eigen naam sprak. 

Massaal protest

Tegen zijn komst in Brussel hebben vanmorgen een honderdtal activisten geprotesteerd. "Klimaatontkenner nummer één", werd er gescandeerd. Ook Groen Europarlementslid Bart Staes reageerde negatief: "Het is duidelijk dat die partijen in het Europees parlement een belangrijk aantal mensen bevat die echt anti-klimaatdiscours zijn, die eigenlijk zeggen: "Er is geen klimaatverandering" en dat gaat in tegen 99 procent van wat alle wetenschappers ons zeggen."

Ook Thomas Wyns, onderzoeker aan het Instituut voor Europese Studies van de VUB, was niet opgezet met de komst van Ebell. Anneleen Van Bossuyt van de N-VA verdedigt wel de aanwezigheid van Ebell op de klimaatconferentie omdat er zo verschillende stemmen gehoord worden.

"So be it"

Klimaatonderhandelaar van de Europese commissie Jos Delbeke kon Ebell even spreken na zijn toespraak. Volgens hem reageerde Ebell nogal evasief toen hij hem aan de wijs trachtte te brengen dat eventuele beslissingen van president Trump om het klimaatakkoord van Parijs te laten vallen of om uit het kaderakkoord van de Verenigde Naties te stappen hier heel slecht zouden vallen. Ebells laconieke antwoord: "So be it".

Meest gelezen