Massemse dorpslinde in de running voor Europese Boom van het Jaar

De dorpslinde van de Wetterse deelgemeente Massemen is een van de zestien bomen die deze maand verkozen kan worden tot Europese boom van het jaar. De dorpslinde werd verkozen uit zeven Vlaamse en Brusselse bomen, en haalde in België meer dan 6.500 stemmen. De wedstrijd ging van start in Tsjechië en wordt sinds 2011 op Europees niveau ondersteund door de Environmental Partnership Association, in samenwerking met de European Landowners Organisation.

"Ik ben bijzonder fier dat onze linde België mag vertegenwoordigen in een wedstrijd waarin het ecologische en cultureel belang van gemeenschapsbomen centraal staat", zegt Benedicte Vispoel, die de Massemse linde nomineerde voor de wedstrijd. "Wat de uitslag ook wordt, het is absoluut een eer voor onze linde om in dit indrukwekkend lijstje majestueuze, bijzondere bomen te mogen staan."

Ook de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers is onder de indruk. "De knoestige holle dorpslinde van Massemen, een 400 jaar oude knapperd!"

Vorig jaar was de grote eik van Liernu (deelgemeente van de Naamse gemeente Eghezée) de Belgische inzending. Die boom eindigde toen op de negende plaats, op vijftien kandidaten. De oudste boom van Bátaszék, in Hongarije, haalde toen meer dan 72.000 stemmen binnen. De Belgische initiatiefnemers, SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), verwachten dat de competitie dit jaar nog steviger zal zijn.

Stemmen kan nog de hele maand op treeoftheyear.org, en dat kan dit jaar op niet één maar op twee bomen.

De winnaar wordt op 21 maart bekendgemaakt in het Europees Parlement. De wedstrijd wordt ook ondersteund door de Europees commissaris voor Milieu, Karmenu Vella.