MIA's zetten Toots Thielemans postuum in de bloemetjes

Toots Thielemans krijgt postuum een Lifetime Achievement Award op de Music Industry Awards (MIA's). Dat melden de VRT en Kunstenpunt. Zij loven hem als "grootste Belgische muzikant".

Morgen vindt de jaarlijkse uitreiking van de MIA's plaats. Naast de gebruikelijke muziekprijzen reiken de VRT en Kunstenpunt deze keer postuum een speciale prijs uit aan Toots Thielemans. De jazzmuzikant die op 22 augustus vorig jaar stierf, krijgt een Lifetime Achievement Award.

"Toots Thielemans is de beste artiest die ons land heeft voortgebracht", motiveren de organisatoren hun beslissing. "Hij is een man van vele verwezenlijkingen, maar zijn grootste verdienste is dat hij van de mondharmonica een hedendaags jazzinstrument heeft gemaakt."

Ook Herman Schueremans krijgt morgen een bijzondere prijs. De festivalorganisator neemt de eerste zogenoemde Sector Lifetime Achievement Award in ontvangst uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).